Cicciolina's geluid

Mannen willen, zoals bekend, maar één ding, en met Chiel Meijering is het al net zo. The girlsss collection, heet de serie korte stukken die hij voor het Mondriaan Kwartet componeerde, een parade met titels als Gwyneth Paltrow en..

Naomi Campbell. De term 'strijkkwartet-pin up' lijkt op zijn plaats. Het klassieke begrip 'stuk' krijgt in elk geval een ongewone dimensie.

Hoe klinkt La Cicciolina? Nogal zwoegerig in het ritme. En bitonaal, een beetje gespleten dus. Madonna: koud, lichtelijk hysterisch. Poëtischer is Marilyn Monroe. Warm en attractief is Adriana Sklenarikova, wier popballad-harmonieën bij romantisch kaarslicht passen. Naomi Campbell: lichtvoetig en intelligent. Subtiele modulaties.

Meijering (48), die ruim driehonderd composities voor uiteenlopende bezettingen op zijn naam heeft, componeert makkelijk. Onbezorgdheid is zijn middle name. Hij wijst graag naar de popinvloeden in zijn idioom, maar je kan het ook over neo-barok hebben, à la Stravinsky of Bartók, maar dan in rudimentaire vorm. Pop en barok vinden elkaar in het ostinato dat essentieel is in Meijerings kwartetjes. Meijering houdt niet van tempowisseling.

Wel van Dolly Parton, op wie hij erg zijn best heeft gedaan. Geestig is de trippelbeweging, de harmonische shift, de vioolsnik aan het eind, het parlando-'bravo' van de strijkers.

Meijerings zorgeloosheid heeft hem vijanden bezorgd. Maar bij de toegewijde vrienden hoort het Mondriaan Kwartet, dat zijn hele jubileum-cd (het bestaat twintig jaar) aan veertien girlsss heeft opgehangen. Meijering componeert nog door aan de serie, die hij bij voltooiing misschien Een biljoen billen zou kunnen noemen, als hij die titel niet al een keer gebruikt had voor een ensemblewerk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden