Ciao, WOL-miljarden

NOG even en de belegger die in maart zijn geld aan World Online (WOL) toevertrouwde, ziet zijn fortuin in de zakken van de Italiaanse overheid verdwijnen....

Kees Kraaijeveld

Tiscali, de provider van internetpionier Renato Soru, wil het geplaagde internetbedrijf van Nina Brink kopen. Volgens The Wall Street Journal van vrijdag is de overname binnen een week rond. Dan neemt Soru de miljarden die in WOL zijn gestoken, mee naar thuisbasis Sardinië.

Daar weten ze er wel raad mee. Tiscali is namelijk nog een echt ouderwets nieuwe economie-bedrijf. De verliezen rijzen de pan uit. Afgelopen woensdag meldde de internetprovider uit Sardinië voor het eerste halfjaar een recordverlies van 80 miljoen gulden. Voor het uitdragen van zijn Freelosophy besteedde Soru in dezelfde periode een kleine 30 miljoen gulden aan reclame.

Tiscali heeft een onstilbare geldhonger, die momenteel maar moeilijk kan worden gestild. Net als de beurskoers van World Online is ook het aandeel Tiscali in april ingestort. De voor mei geplande emissie van nieuwe aandelen moest het bedrijf afblazen, met als resultaat dat de Sardiniërs nu met een dure lening van 440 miljoen gulden in hun maag zitten.

Dan heeft het geplaagde World Online een betere kaspositie. Van de 6,6 miljard die de voor de beleggers zo tragisch verlopen beursgang heeft opgeleverd, is nog een kleine 3,5 miljard in kas.

Leuk, moet Soru denken. Behalve dat hij met WOL voor een relatief laag bedrag in aandelen toegang krijgt tot 2,4 miljoen internetters in 10 landen, geven de miljarden van World Online hem de noodzakelijke financiële speelruimte.

Want Soru heeft grootse plannen. Via het biedingsconsortium Andala, waar KPN-partner Hutchison onlangs nog een belang in nam, wil Soru meedingen naar het recht op een Italiaanse UMTS-frequentie. Een dergelijke licentie voor internet via de mobiele telefoon is voor Tiscali van groot belang. Weinig Italianen hebben een pc, maar iedere Italiaan heeft een mobieltje.

Krijgt Tiscali een UMTS-licentie dan worden de WOL-miljarden naar Rome verscheept. Kunnen de gedupeerde World Online-beleggers dan naar hun geld fluiten?

'Europees recht geldt ook in Italië', zegt advocaat Hammerstein, die met zijn collega Spong via de rechter het geld van de teleurgestelde WOL-aandeelhouders terug wil eisen. Zolang de Italianen niet al het geld opmaken aan snoepgoed maken de advocaten zich niet echt zorgen.

Maar wat is een UMTS-licentie anders dan duur snoepgoed? Het is lekker er één te hebben, maar het goed smelt in de hand. De geïnvesteerde miljarden komen in ieder geval nooit meer terug. De miljarden-tombola's in Engeland en Duitsland hebben laten zien dat de winnaars van de UMTS-veiling keihard worden afgestraft op de beurs. Zelfs Telecomgiganten als Deutsche Telekom en Vodafone moeten alle zeilen bijzetten om de zaak financieel op de rails te houden. Als Tiscali de veiling overleeft, dan komen de Sardiniërs in ieder geval zwaar gehavend uit de strijd.

Van een kale kip valt niet te plukken, ook niet voor gedupeerde WOL-aandeelhouders die hun miljarden terug willen. 'Dergelijke negatieve scenario's zijn wel mogelijk maar niet waarschijnlijk', zegt voorzitter Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effecten Bezitters (VEB).

Net als Spong en Hammerstein is de VEB bezig met een schadeclaim tegen World Online. 'Tiscali heeft nog altijd een beurswaarde van 17 miljard gulden. Het bedrijf moet wel 80 procent minder waard worden wil daar niets meer te halen zijn', aldus De Vries.

De VEB verwacht dat de claims juist een betere kans krijgen als de Italianen World Online overnemen. 'De aandeelhouders zullen de zaak willen oplossen', voorspelt De Vries. Advocaat Spong, die World Online komende woensdag zijn dagvaarding zal sturen, is minder optimistisch. 'Ik denk dat de Italianen wel wat minder happig worden als de rechtszaak begint. Die willen geen bedrijf kopen waar zo'n miljardenclaim in de kast hangt.'

De vraag is of de claims Soru zullen afschrikken. De Italiaanse veiling is begonnen en Tiscali moet meedoen. Het gevecht rond de claims van WOL is van later orde. Rome is dan lachende derde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden