'CIA vervoert terroristen via Mallorca'

Het Spaanse hooggerechtshof heeft al in juli een rapport ontvangen over het gebruik van het vliegveld van Mallorca door de CIA....

AP

Bartolomeu Barcelo, de hoofdofficier van justitie voor deBalearen, stelde een onderzoek in nadat de krant Diario deMallorca eerder dit jaar berichtte dat de Amerikaanse geheimedienst terreurverdachten vervoerde via de luchthaven van Palma.Barcelo wilde maandag niet reageren, net zomin als de politie.

Diario de Mallorca berichtte dat de CIA minstens twaalfvluchten heeft uitgevoerd op Palma. Eén geval betrof Khaledal-Masri, een in Duitsland geboren Libanees, die voorondervraging van Macedonië naar Afghanistan zou zijn ontvoerd.

De autoriteiten in Duitsland en Italië onderzoeken ook de rolvan de CIA in de ontvoering van de Egyptische fundamentalistOsama Moustafa Hassan Nasr in 2003. Nasr zou na zijn ontvoeringin Milaan via de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein inDuitsland naar Egypte zijn overgebracht, waar hij gemarteld zouzijn.

Vorige week eiste de Amerikaanse Senaat dat de regeringvertelt hoe het zit met de geheime gevangenissen voorterreurverdachten die de CIA in Oost-Europa zou hebben. Hetbestaan van de gevangenissen werd begin deze maand gemeld doorThe Washington Post, maar is door de regering ontkend nochbevestigd.

De Senaat wil dat de nationale inlichtingendirecteur JohnNegroponte de zaak van de geheime gevangenissen tot op de bodemuitzoekt en de Senaat informeert.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden