NieuwsRussische inmenging

CIA-rapport: grote kans dat Poetin beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen leidt

Volgens de inlichtingendienst CIA leidt de Russische president Vladimir Poetin mogelijk hoogstpersoonlijk een operatie om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Doel zou zijn om president Trumps Democratische tegenstander Joe Biden zwart te maken.

Volgens het rapport geven Poetin en de hoogste Russische functionarissen ‘waarschijnlijk’ leiding aan beïnvloedingsoperaties. Beeld AFP
Volgens het rapport geven Poetin en de hoogste Russische functionarissen ‘waarschijnlijk’ leiding aan beïnvloedingsoperaties.Beeld AFP

De CIA komt tot deze conclusie in een geheim rapport dat drie weken geleden werd uitgebracht, bevestigen inlichtingenbronnen tegen The Washington Post en NBC News. Mede op basis van informatie van de afluisterdienst NSA en de FBI bracht de CIA in kaart hoe Rusland zich, net als in 2016, probeert te bemoeien met de presidentsverkiezingen ten gunste van Trump.

De analyse van de CIA is de zoveelste waarschuwing van de inlichtingendiensten in de afgelopen weken dat de Russen bezig zijn met een beïnvloedingsoperatie. Een dag voor de onthulling van het rapport benadrukte Trump op een verkiezingsbijeenkomst in Ohio nog dat hij geen enkel probleem had met de Russische leider. ‘Ik mag Poetin’, aldus de president tegen zijn aanhangers. ‘Hij mag mij. Wij kunnen goed met elkaar opschieten.’

Volgens de CIA-analisten is de kans groot dat de Russische leider persoonlijk aan de touwtjes trekt van de smeercampagne tegen Biden. Hoewel de Amerikaanse inlichtingendiensten in 2016 concludeerden dat Poetin indertijd een belangrijke rol speelde bij de Russische operatie om Trump gekozen te krijgen, waren ze tot nu toe niet zo ver gegaan.

Zwartmaken

‘We zijn van mening dat president Vladimir Poetin en de hoogste Russische functionarissen op de hoogte zijn van en waarschijnlijk leiding geven aan de Russische beïnvloedingsoperaties’, aldus het CIA-rapport. ‘Gericht op het zwartmaken van de voormalige vicepresident van de VS, het steunen van de Amerikaanse president en het aanwakkeren van publiekelijk ongenoegen voorafgaand aan de Amerikaanse verkiezingen in november.’

De CIA, NSA en FBI willen de conclusies van het rapport niet bevestigen, maar ontkennen ze ook niet. Onderdeel van de Russische operatie zou het verspreiden van valse beschuldigingen tegen Biden zijn, onder andere over corruptie, via de Oekraïense parlementariër Andrei Derkach. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten is Derkach, die goede banden heeft met Trumps advocaat Rudy Giuliani, al jaren een werktuig van de Russen.

Bidens zoon Hunter kwam vorig jaar in opspraak vanwege zijn banden met een gasbedrijf van een miljardair in Oekraïne dat hij jarenlang adviseerde. Trump en de Republikeinen zeggen dat aan Hunters lucratieve benoeming bij Burisma een luchtje zit en beschuldigden zijn vader, die onder president Obama de supervisie had over het Oekraïne-beleid, ervan hem geholpen te hebben bij zijn activiteiten in Oekraïne. Derkach zou nu valse Oekraïne-informatie over beide Bidens verspreiden onder met name Congresleden, lobbyisten en de Amerikaanse media.

Besmeurde overwinning

Trump reageert de laatste tijd steeds gepikeerd op de waarschuwingen van de inlichtingendiensten dat Rusland opnieuw probeert de presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Hij wil voorkomen dat een eventuele overwinning op Biden besmeurd wordt door beschuldigingen dat de Russen hem opnieuw, net als in 2016 tegen Hillary Clinton, hebben geholpen.

Bill Evanina, de hoogste inlichtingenfunctionaris die gaat over de veiligheid van de verkiezingen, waarschuwde vorige maand dat zowel Rusland als China en Iran proberen invloed uit te oefenen op de stembusgang. Volgens Evanina zou China graag zien dat Trump verliest. Sindsdien hamert Trump erop dat China net zo’n groot gevaar vormt voor de verkiezingen als Rusland. Dit is echter niet de conclusie van de spionagediensten.

Vorige week bekritiseerde Trump openlijk FBI-directeur Christopher Wray, die het vooral over de Russen had tijdens een hoorzitting in het Congres. Volgens de FBI-directeur was Rusland nu ‘zeer actief’. ‘Maar Chris, je ziet geen enkele actie van China’, twitterde de president boos. ‘Terwijl ze een veel groter gevaar zijn dan Rusland, Rusland, Rusland.’ De volgende dag haalde Trump opnieuw uit naar Wray. ‘Zijn antwoorden stonden mij niet aan’, aldus de president.

Facebook en Twitter: Russen proberen wederom verkiezingen VS te beïnvloeden
Russen proberen wederom de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden via Facebook en Twitter. Dat blijkt uit nieuw bewijs dat de socialemediabedrijven hebben gepresenteerd.

Buitenlandse beïnvloeding Amerikaanse verkiezingen blijft voortaan binnenskamers
De regering-Trump zal geen vragen meer beantwoorden van volksvertegenwoordigers in het Congres over de veiligheid van de verkiezingen en de buitenlandse beïnvloeding daarvan. De Democratische oppositie zal het moeten doen met schriftelijke rapporten van Trumps inlichtingendirecteur John Ratcliffe, een loyale steunpilaar van de president.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden