CIA ontkent geheime cellen in Europa niet

De chef van de Amerikaanse Centrale Inlichtingendienst (CIA), Porter Goss, heeft dinsdag desgevraagd niet ontkend dat de CIA geheime detentieoorden in Europa heeft....

AP

Het was zijn antwoord op de vraag of het noodzakelijk is ergeheime gevangenissen op na te houden op verscheidene plaatsenin wereld zoals het oosten van Europa. Hij ontkende wel stelligdat de VS zich schuldig maken aan martelingen.

Op vragen over speciale technieken bij het aan de tand voelenvan terreurverdachten wilde hij niet ingaan. 'Wat wij doen, ikheb het vaker gezegd, is professioneel, is volgens de wet, hetleidt tot goede resultaten en is geen vorm van marteling.'

De EU heeft Washington om opheldering gevraagd over berichtenals zou de CIA in Oost- en Midden-Europa geheime detentiecentrahebben. Ook wil Europa weten of de VS verdachten van terrorismevia Europese luchthavens naar deze gevangenissen hebbenovergebracht.

Goss zei verder nog dat de CIA over Osama bin Laden en AbuMusab Al-Zarqaqi 'meer weet dan we in het openbaar kunnenzeggen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden