CIA noemt hacken privémail van directeur 'misdaad'

Wikileaks heeft woensdag documenten gepubliceerd die afkomstig zouden zijn uit het persoonlijke e-mailaccount van CIA-directeur John Brennan. De vondst van de werkmail in de privé-inbox is pijnlijk omdat de Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton onlangs om diezelfde reden onder vuur kwam te liggen.

Heleen van Lier
John Brennan. Beeld afp
John Brennan.Beeld afp

Op de website van Wikileaks is onder andere een sollicitatieformulier te zien met persoonlijke informatie, waaronder het sofi-nummer van zijn vrouw en namen van mensen met wie Brennan heeft gewerkt. Wikileaks zegt de komende tijd nog meer documenten te zullen publiceren uit mails van de CIA-baas.

Volgens de CIA zijn er geen aanwijzingen dat er geheime informatie in de documenten staat. De CIA laat donderdag in een reactie weten dat het hacken en openbaar maken van de privémails een 'misdaad' met kwade bedoelingen is.

Eerder deze week werd bekend dat de CIA een mogelijke hack van de privémail van Brennan onderzoekt, nadat een Amerikaanse middelbare scholier claimde dat hij de mailbox had gekraakt. De hacker nam contact op met verschillende Amerikaanse media.

De scholier, die onder de Twitter-naam 'phphax' informatie over zijn hack vrijgaf, zegt dat hij wordt gemotiveerd door zijn ontevredenheid over het Amerikaanse beleid ten opzichte van Israël en de Palestijnen.

Volgens Wired is de precieze leeftijd van de jongen niet bekend maar hij zegt jonger dan twintig te zijn. Op het Twitteraccount van de jongen staat dat hij dertien jaar oud is. Hij werkte samen met twee anderen wiens identiteit ook onbekend is. Zij deden zich voor als werknemers van telecommunicatiegigant Verizon en wisten zo een Verizon-medewerker te overtuigen om persoonlijke informatie van Brennan vrij te geven. Hierna lukte het hen om met deze gegevens bij mailprovider AOL een wachtwoord-reset aan te vragen.

Clinton

In maart raakte Clinton in opspraak; in de vier jaar waarin ze minister van Buitenlandse Zaken was, heeft ze uitsluitend haar persoonlijke e-mailadres en een privéserver gebruikt in plaats van een officieel adres van de Amerikaanse overheid. Daardoor viel haar correspondentie niet na te gaan in de archieven van het ministerie.

Volgens de Amerikaanse wet moeten alle officiële documenten worden opgeslagen, zodat ze toegankelijk zijn voor Congresleden, wetenschappers en de pers. Het gebruik van een persoonlijk e-mailadres dient te worden beperkt tot noodgevallen, bijvoorbeeld wanneer het systeem niet werkt.

De Amerikaanse president Obama zei begin deze maand nog dat ambtenaren zorgvuldiger moeten zijn in de omgang met informatie en persoonlijke gegevens.

Hillary Clinton. Beeld ap
Hillary Clinton.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden