CIA moest van Cheney terreurplan verzwijgen

‘Regering-Bush heeft mogelijk wet overtreden.’..

The New York Times en AP

Washington De voormalige Amerikaanse vicepresident Dick Cheney heeft een antiterrorismeprogramma van de CIA jarenlang bewust verborgen gehouden voor het Congres. Dat heeft The New York Times zondag gemeld.

Volgens de krant werd de nieuwe CIA-baas Leon Panetta door medewerkers pas op 23 juni van het bestaan van het programma op de hoogte gebracht en besliste hij het onmiddellijk te beëindigen. De volgende dag informeerde Panetta de inlichtingencommissies van het Congres tijdens een spoedberaad over het afgevoerde programma.

Het geheime programma werd opgezet na de terreuraanslagen van 11 september 2001. Het is nog altijd onbekend wat het precies inhield. Voormalige CIA-medewerkers willen niet ingaan op de inhoud ervan, maar stellen wel dat het niets te maken heeft met controversiële ondervragingsmethoden of toezicht op binnenlandse communicatie. Volgens hen is het project nooit verder gekomen dan de planningsfase.

Volgens The New York Times heeft Cheney de CIA persoonlijk geïnstrueerd het programma voor het Congres geheim te houden. De Democraten eisen nu een onderzoek.

De Amerikaanse wet eist dat de regering het parlement informeert over de activiteiten van de inlichtingendiensten, tenzij het om ‘gevoelige informatie gaat’. De interpretatie van deze wet werd onlangs onderwerp van debat toen de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, de CIA ervan beschuldigde het parlement te hebben ‘misleid’ over omstreden ondervragingstechnieken.

Als Cheney opgedragen heeft het programma geheim te houden, dan heeft de regering-Bush mogelijk de wet overtreden, zei de voorzitster van de inlichtingencommissie van de Senaat, Dianne Feinstein, tegen persbureau AP.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden