CIA geeft Duitsland Stasi-dossiers terug

Na veel touwtrekken tussen de Duitse en de Amerikaanse regering is de CIA begonnen Stasi-dossiers te retourneren die na de val van de Muur op mysterieuze wijze in Amerikaanse handen waren gevallen....

Duitsland vroeg al geruime tijd om teruggave van de dossiers van de geheime dienst van de DDR. Ze vormen samen een immense kaartenbak met naar schatting een half miljoen namen van Oost-Duitse spionnen en hun slachtoffers. De VS weigerden lange tijd de kaarten uit handen te geven, omdat deze ook gevoelige informatie zouden bevatten over het werk van hun eigen CIA tijdens de Koude Oorlog.

Pas eind vorig jaar werd een compromis bereikt. Vrijdag werd de eerste van duizend cd-roms met de namenlijsten overhandigd, zo maakte de Duitse regering woensdag bekend.

Op de zogeheten F16-kaarten worden de namen van mensen die op de een of andere manier bekend waren bij de Stasi gekoppeld aan hun codenamen. Die informatie is van vitaal belang voor het onderzoek naar de werkzaamheden van de Stasi, omdat in veel dossiers alleen deze codenamen worden genoemd. De Duitsers bezitten al wel de zogeheten F22-lijsten, die vertellen welke codenaam toebehoort aan een Stasi-agent en welke aan iemand die juist door de Stasi werd bespioneerd.

Of met de dossiers nieuwe schandalen boven water zullen komen, wordt door onderzoekers betwijfeld. De Amerikanen hebben de afgelopen jaren al mondjesmaat informatie overgedragen over personen naar wie een strafrechtelijk onderzoek liep. De Duitse regering hoopt achter de namen te komen van West-Duitsers die voor de Stasi hebben gewerkt. Dat zijn er naar schatting twintigduizend.

Om te voorkomen dat met de kaarten ook meer bekend wordt over de operaties van de CIA tijdens de Koude Oorlog, mag de Amerikaanse geheime dienst bepaalde informatie achterhouden. Zo mag hij details wissen over Stasi-spionnen die later zijn overgelopen naar de Amerikanen en over de wijze waarop de CIA de kaarten heeft verkregen.

Het gerucht gaat dat de dossiers in 1989 door de KGB naar Moskou zijn gesmokkeld en later door de CIA voor veel geld zijn gekocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.