CIA-directeur: tijd van waterboarden is voorbij

Als het aan de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA ligt, wordt er nooit meer gebruikgemaakt van waterboarden. Ook niet als een toekomstig president daartoe opdracht geeft. Dat zei CIA-directeur John Brennan zondag tegenover NBC News.

Redactie
John Brennan. Beeld reuters
John Brennan.Beeld reuters

De omstreden verhoortechniek, waarbij een verdachte het gevoel wordt gegeven dat hij verdrinkt, werd onder president Barack Obama verboden, nadat zijn voorganger George W. Bush de methode liet toepassen in zijn strijd tegen terrorisme. De verhoormethode werd ondermeer toegepast in de Amerikaanse gevangenis Guantánamo Bay op Cuba.

'Ik geloof dat marteling een grote fout van ons is geweest', sprak Obama in 2009 toen hij terugblikte op zijn eerste honderd dagen presidentschap. 'Welke juridische beweegredenen er ook achter zaten, het was fout.'

Presidentsrace

Republikeinse presidentskandidaten Donald Trump en Ted Cruz lieten tijdens de voorverkiezingscampagne weten vergaande verhoortechnieken weer te willen toepassen. Trump stelde daags na de aanslagen in Brussel van 22 maart onder zijn presidentschap de wetten rondom marteling juist te willen uitbreiden. 'Je moet informatie uit deze mensen krijgen.'

Uit een recente peiling van persbureau Reuters in samenwerking met Ipsos blijkt dat bijna tweederde van de Amerikanen achter marteling staat om een vermeende terrorist aan het praten te krijgen. 25 procent van de ondervraagden gaf aan dat dit 'vaak' is gerechtvaardigd, 38 procent stelde dat het soms gegrond is. Slechts 15 procent liet weten dat marteling nooit een acceptabele manier is om verdachten aan het praten te krijgen.

Brennan zei twee jaar geleden nog dat de CIA zich 'niet altijd hield aan de hoge normen die we voor onszelf hebben gesteld en die het Amerikaanse volk van ons verwacht.' De Amerikaanse Senaat deed toen onderzoek naar het martelen van verdachten. Wel voegde hij daaraan toe dat verhoortechnieken als waterboarden inlichtingen opleverden, die hielpen aanslagen te verijdelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden