Churchill vondproces tegenHitler onnodig

De Britse premier Winston Churchill was vastbesloten Adolf Hitler na een eventuele aanhouding standrechtelijk te laten executeren. Dit blijkt uit zondag vrijgegeven notulen van Britse kabinetsvergaderingen....

In april 1945 noemde minister van Binnenlandse Zaken Herbert Morrisoneen schijnproces van de nazi-leiders bezwaarlijk. 'Het is beter teverklaren dat wij ze ter dood zullen brengen', aldus Morrison. Churchillwas het met hem eens dat berechting van Hitler 'een klucht' zou zijn.Enkele weken later besloten de Verenigde Staten en Rusland echter dat denazi-leiders berecht moesten worden, hetgeen later geschiedde inNeurenberg.

In een discussie over wat er diende te gebeuren met Gestapo-leiderHeinrich Himmler, zei Churchill dat over Himmlers lot kon wordenonderhandeld, 'om hem later weg te werken'.

Toen minister van Oorlog Sir Peter Grigg hier tegen in bracht datactiviteiten in concentratiekampen als Buchenwald formeel niet onderoorlogsmisdaden vielen, antwoordde Churchill: 'Geen haarkloverij: hij kanzonder vorm van proces worden doodgeschoten, uit respect voor een aantalvan degenen in die kampen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden