Nieuws chroom-6

Chroom-6 gevonden in oude verflaag Nijmeegse Waalbrug

Bij de renovatie van de Waalbrug in Nijmegen is het kankerverwekkende chroom-6 aangetroffen. Het zit in een oude verflaag die in 1992 is aangebracht. Door de vondst worden de onderhoudswerkzaamheden aan de belangrijke verbindingsweg naar Nijmegen aanmerkelijk vertraagd.

Deelnemers wandelen over de Waalbrug op de eerste dag van de 101e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. Beeld ANP

De Waalbrug, die in 1936 door koningin Wilhelmina werd geopend, staat voor een grondige opknapbeurt. Het betonnen rijdek wordt vervangen. Verder wordt de brug opnieuw geschilderd en de constructie verstevigd. Het project is begroot op 36,5 miljoen euro en wordt uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat.

Eigenlijk zou het werk afgelopen zomer al zijn begonnen, meteen na de Vierdaagse, en volgend jaar worden afgerond. Maar het begin van de werkzaamheden werd uitgesteld wegens nader onderzoek. Nu blijkt dat daarbij dus chroom-6 is gevonden.

Geen gevaar voor gebruikers

Het gebruik van chroom-6 is sinds 1994 verboden in Nederland, omdat het gevaar oplevert voor de gezondheid. Op dit moment lopen gebruikers van de Waalbrug geen gevaar, benadrukt een gemeentewoordvoerder. Dat ontstaat pas als de oude verflaag wordt afgeschuurd of weggestraald en het chroom-6 in de lucht komt.

Rijkswaterstaat heeft de aanwezigheid van chroom-6 in de grondverf op de brug al in mei ontdekt, zegt een woordvoerder. ‘We hebben gewacht om daarmee naar buiten te komen omdat we het totale verhaal wilden vertellen, inclusief de veiligheidsmaatregelen die we gaan nemen.’

Een half jaar later is daarover nog niets bekend. Voor het verwijderen van chroom-6 zijn speciale voorzorgsmaatregelen vereist. Werknemers die de verf weghalen moeten speciale pakken dragen, werkplekken moeten worden ingepakt om te voorkomen dat de stof zich verspreid. Hoeveel vertraging de renovatie van de brug zal oplopen, is ook onduidelijk. Dit jaar zal met de werkzaamheden zeker niet meer worden begonnen, aldus Rijkswaterstaat.

Excuses

Eerder dit jaar ontstond ophef toen bleek dat Defensie jarenlang verf gebruikte die chroom-6 bevatte, terwijl al sinds 1973 bekend is dat dit risico’s oplevert voor de gezondheid. Het spul werd onder meer gebruikt als grondverf voor helikopters, vliegtuigen en tanks.

Defensiemedewerkers die met chroom-6 hebben gewerkt, maken onder meer melding van afbrokkelende tanden. Begin deze maand maakte staatssecretaris Barbara Visser van Defensie bekend dat tot nu toe 923 duizend euro is uitgekeerd aan slachtoffers van het werken met chroom-6. Zij bood daarbij ook haar excuses aan.

In Tilburg speelt ook nog een zaak van bijstandsgerechtigden die in de periode 2004-2011 in het kader van een reïntegratieproject oude verf van treinen moesten schuren. Die verf bevatte ook chroom-6.

De Nijmeegse Waalbrug is in 1992 voor het laatst geschilderd. Bij vorige opknapbeurten is telkens over oude lagen heen geverfd. Nu wordt de brug geschuurd tot op het staal om corrosie aan te pakken. Over de brug rijden dagelijks bijna 50 duizend auto’s. De brug sluit aan op de A325, de belangrijkste verbindingsweg tussen Nijmegen en Arnhem. Tijdens de renovatie blijft de brug gedeeltelijk toegankelijk voor verkeer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.