Chromosoom-6 van de mens in kaart

Wetenschappers van het Wellcome Trust Sanger Institute in Cambridge hebben het grootste menselijke chromosoom ontrafeld (Nature, 23 oktober). Ze hebben de ruim 166 miljard baseparen van chromosoom nummer 6 bekeken en geanalyseerd....

Het is het zevende menselijke chromosoom dat volledig is geanalyseerd. Eerder zijn de chromosomen 22, 21, 20, 14, Y en 7 onderzocht. Er zijn er nog zeventien te gaan.

De analyse gaat een stap verder dan het Human Genome Project, dat in april werd voltooid. In dat onderzoek is weliswaar het hele menselijke genoom op alle 24 chromosomen op een rijtje gezet, maar dat betrof in feite een haastige schets.

Chromosoom nummer 6 is de thuisbasis van allerlei ziekten. Een daarvan is erfelijke hemochromatose, ofwel ijzerstapelingsziekte, die bij één op de vierhonderd mensen voorkomt. Ook het gen PARK2, verantwoordelijk voor een jeugdige vorm van Parkinson, bevindt zich op het chromosoom, dat daarnaast verdacht wordt van medeplichtigheid aan schizofrenie, epilepsie, kanker en hartziekten.

Voor het eerst hebben de onderzoekers een menselijk chromosoom vergeleken met dat van andere dieren. Op die manier zijn genen makkelijker te herkennen en af te bakenen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden