Chromosoom-20 is ontrafeld

De precieze basenvolgorde van chromosoom-20 is ontrafeld, blijkt uit een publicatie in Nature van deze week (20/27 december). Dit is een nieuwe mijlpaal in het genetische onderzoek....

Chromosoom-20 is het grootste van de drie, en bestaat uit ongeveer zestig miljoen basen, oftewel zestig miljoen basisbouwstenen. De precieze volgorde daarvan is nu bepaald. Slechts van vier stukjes van chromosoom-20, samen nog geen 320.000 bases (minder dan een half procent), is de basevolgorde nog niet opgehelderd, melden de onderzoekers van het Wellcome Trust Sanger Institute bij het Engelse Cambridge.

Chromosoom-20 is het derde hoofdstuk in het genoomboek waarvan de precieze inhoud nu bekend is. Begin dit jaar maakten twee internationale onderzoeksgroepen, een groep met onder meer het Engelse Sanger Institute en het Amerikaanse bedrijf Celera Genomics, gezamenlijk bekend een ruwe versie van het menselijke genoom in kaart te hebben gebracht.

Dit boek heeft 24 hoofdstukken: 22 gewone chromosomen en twee geslachts-chromosomen. De bekendmaking deze week van de basenvolgorde van chromosoom-20 is de gedetailleerde invulling. De verwachting is dat de komende maanden meer genetische 'hoofdstukken' opgehelderd zullen worden. In het voorjaar van 2003 moet het boek af zijn, voorspellen Japanse onderzoekers in een begeleidend commentaar in Nature van deze week.

Op chromosoom-20 zijn 727 genen met gecodeerde genetische informatie gelokaliseerd. Die staan soms aan de basis van ziektes als (ouderdoms)diabetes 2, obesitas, kinder-exceem, de ziekte van Creutzfeldt-Jakob en weinig voorkomende ziektes zoals het Hallervorden-Spatz-syndroom (afbraak van zenuwcellen), waarvan de genetische informatie, of een deel daarvan, is vastgelegd op chromosoom-20.

In aantal basen gerekend beslaat dat ongeveer twee procent van het hele genoom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden