Christmas World heeft geen ballen, maar ornamenten
Aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam is het altijd kerstmis. Sinds 1984 bevindt zich daar, naast de Nieuwe Kerk, een winkel die zich niets gelegen laat liggen aan zomer en pasen, maar het hele jaar door onverschrokken in de kerststemming blijft....
Kon de kerstman van Christmas World voorheen nog zonder een centje pijn door de stad stappen, tegenwoordig krijgt hij de meest grove verwensingen naar zijn eerbare hoofd geslingerd. Sommige grapjassen proberen zelfs zijn baard af te rukken. Dat is naar. Maar je moet Uriot niet aankomen met gejammer over het uitstervingsgevaar van een oerhollands kinderfeest. Sinterklaas zal altijd blijven, kerstmis ook en daarmee basta.
Sinds begin september heeft Christmas World een tijdelijke dépendance in Utrecht. Het is een experiment om uit te vinden of Utrecht al in de stemming is. Dat valt tegen. In Utrecht wordt het kerst-enthousiasme vóór Sinterklaas 'wel met de mond maar niet met de portemonnee' beleden.
Uriot, van huis uit bloemist, verkocht aanvankelijk uit Amerika geimporteerd kerstspul. Very nice, zeiden de Amerikaanse toeristen die in zijn winkel kwamen, maar dit kunnen we thuis ook kopen. Anderstalige passanten kwamen evenmin als vliegen op de stront af. Totdat Uriot uit pure verveling een beetje begon te tekenen en te fröbelen achter de toonbank. 'Je plakte eens een kerstman een beertje in zijn hand, of zo.' En tot zijn verbazing was daar wèl belangstelling voor.
Christmas World was niettemin alsnog een sof geworden, als niet op een dag een heel beste vent was komen binnenlopen, die ook nog fabrikant van kerstprullen bleek te zijn. Hij zag wel brood in de tekeningen van Uriot, stopte er een paar in zijn tas en kwam een half jaar later met een groot pakket vol afgietsels over de brug.
Uriot: 'Ik zet zo'n dingetje neer in de winkel en meteen is er een hand die het weggrist: how much? In een tijd van een week of anderhalf was alles weg.'
Van wat Christmas World verkoopt, is 70 procent eigen ontwerp. Niemand die zo enthousiast over de detaillering of de inkleuring van een minuscuul kerstmannenhoofdje kan oreren als de baas van de winkel. Vol bewondering wijst hij op blosjes, rimpeltjes en 'de fijne tekening' van een baardje; in het detail schuilt het verschil tussen een flutding en iets exclusiefs. Christmas World doet niet in ballen en pieken, maar in 'ornamenten' en tree-toppers.
Italianen kopen rustig in één keer voor vijftienhonderd gulden een hele boom vol. Ze geven de voorkeur aan goud-zwart, goud-ivoor, goud en alles wat krullerig, rijk en perfect is afgewerkt. Scandinaviërs, Fransen en Amerikanen zijn ook niet zuinig. Duitsers wel; die hebben veel met Weihnachten op, minder met wat Uriot te bieden heeft.
Juni, juli en augustus zijn de piekmaanden. Als het goed heet is in Amsterdam loopt Christmas World het best. Eigenlijk is het een als toeristische attractie vermomde souvenirswinkel. Zeker weten dat de 'Santa' voor de deur tot de meest gefotografeerde objecten van de stad behoort, zegt Uriot.
'Je moet je voorstellen dat die mensen puffend in hun korte broek rondsjouwen. Zien ze ineens een kerstwinkel, dat geeft al een schok-effect. Dus ze maken een foto met Santa en gaan voor de gein even binnen kijken. Op dat moment slaat de verwondering om in bewondering en dàn moet je ze zien in te pakken.'
Hoe hij dat doet? Met een juiste afstemming van de airconditioning en een niet al te opdringerige kerstwalm van kaneel en kruidnagelen.
Nicoline Baartman
Dit is de laatste aflevering van een korte serie over de kerst-commercie.