Christie en Gingrich belangrijkste kandidaten running mate Trump

Gouverneur Chris Christie en de oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Newt Gingrich zijn de belangrijkste vicepresidentskandidaten van Donald Trump. De miljardair overweegt echter nog een handvol andere kandidaten die op het laatste moment zijn running mate kunnen worden. Dit meldt de invloedrijke krant The Washington Post op basis van bronnen rond Trump.

Christie en Trump in Ohio. Beeld AP

Trump overweegt volgens de krant zijn kandidaat volgende week al bekend te maken, in plaats van vlak voor de Republikeinse conventie die 18 juli begint.

Hij hoopt zo veel publiciteit te trekken om te scoren in de opiniepeilingen. Van het tweetal zou Gingrich, een van de belangrijkste Republikeinse tegenstanders van Bill Clinton in de jaren negentig, de grootste kanshebber zijn.

De krant baseert zich op vijf bronnen die op de hoogte zijn van Trumps wekenlange zoektocht naar een running mate. Zij zeggen dat de miljardair zijn 'short list' alsnog flink kan omgooien, gezien zijn onvoorspelbaarheid. Gingrich wordt met name gesteund door voormalig presidentskandidaat Ben Carson, die zich heeft opgewerkt tot een belangrijke vertrouweling van Trump.

De senators Jeff Sessions en Bob Corker, die ook lange tijd werden genoemd als kandidaat, staan eveneens op de lijst. Gouverneur John Kasich, die ook werd overwogen, zou nu weinig kans maken omdat hij zich nog niet achter Trump heeft gesteld. Dit geldt ook voor senator Ted Cruz, de belangrijkste tegenstander van Trump in de voorverkiezingen. Trump heeft de voorkeur voor een ervaren politicus zodat deze voor evenwicht kan zorgen op de Republikeinse ticket.

Achterstand Trump

In het Electoral College, dat de president kiest, gaat Hillary Clinton volgens schattingen nog altijd fors aan kop. Donald Trump moet op zijn tellen passen. Nooit eerder in de laatste decennia werd een kandidaat die in juni zo slecht scoorde, in november president van de VS. Lees in dit artikel van Volkskrant-verslaggever Stieven Ramdharie waarom Trump zo hopeloos achterloopt op Clinton.

Lijken

Gingrich en Christie is gevraagd een vragenlijst met honderd vragen te beantwoorden. Ook moeten ze veel stukken overleggen, zoals hun belastingaangiftes en alle artikelen en boeken die ze ooit hebben geschreven. Trump wil zo voorkomen dat er lijken uit de kast komen als een van hen uiteindelijk is gekozen als running mate.

De keuze voor het tweetal is opmerkelijk omdat ze uit staten komen die niet belangrijk zijn bij de verkiezingen. Christie komt uit New Jersey, een staat die traditioneel Democratisch stemt in de presidentsverkiezingen. De onbesliste 'swing states', zoals Florida en Ohio, spelen traditioneel een belangrijke rol bij de keuze van de running mate omdat deze staten cruciaal zijn in de verkiezingen.

Trump zou dit aspect echter minder belangrijk vinden omdat hij de presidentsrace van dit jaar ziet als een 'nationale verkiezing' die op meerdere fronten zal worden beslecht. Dit verklaart ook de keuze voor de conservatief Gingrich, afkomstig uit Georgia. In deze zuidelijke staat gaat Trump al lang riant aan kop. Gingrich, vier jaar geleden ook presidentskandidaat, heeft enorm veel politieke ervaring in Washington.

Als Christie het wordt, zal zijn vroege overstap naar het Trump-kamp flink beloond worden. Hij is de enige establishment-politicus die zich tot nu toe onvoorwaardelijk achter Trump heeft gesteld. Hij deed dit nadat hij uit de Republikeinse race stapte. Christie scoorde steeds slecht in de eerste voorverkiezingen. 'Hij is gewoon beter', zei hij toen over zijn keuze voor Trump. Een Trump-Christie-kandidatuur zou verder opvallend zijn, omdat er geen regionale balans is in de Republikeinse ticket. Beide zijn afkomstig zijn uit twee noordoostelijke staten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden