Christiania geeft aandelen uit

Winst zit er niet in en stemrecht op een aandeelhoudersvergadering ook niet. Maar wie een aandeel koopt van de Deense anarchistische hippie-enclave Christiania draagt eraan bij dat het beroemdste stukje Kopenhagen zijn vrije status kan behouden.

MARIKEN SMIT

AMSTERDAM - De 850 bewoners van de voormalige vrijstaat vierden maandag de 40ste verjaardag van Christiania met de uitgifte van volksaandelen. Met de opbrengst hopen ze hun commune te kunnen kopen van de staat. 'Een aandeel vertegenwoordigt vooral symbolische waarde', zegt Risenga Manghezi, verantwoordelijk voor de aandelencampagne. 'Eigenlijk is het een donatie om in stand te houden waar we bekend om zijn: muziek, cultuur, sociale betrokkenheid en ecologische duurzaamheid. Je koopt een stukje heiligdom.'

De Deense regering zint al jaren op manieren om het in 1971 gekraakte voormalige marineterrein onder controle te krijgen. Ondanks een grote politieactie in 2004 wordt er nog altijd vrijelijk hasj verkocht en zijn er problemen met criminaliteit. Aanvankelijk was het 32 hectare grote terrein bezet door bewoners van de omliggende buurt Christianshavn, die meer speelruimte voor hun kinderen wilden. Daarna groeide het uit tot hippiecommune, waar ook daklozen en drugsverslaafden hun toevlucht zochten. Sinds 1994 betalen de inwoners belasting voor water, elektriciteit en de vuilnisophaaldienst.

De regering dreigde het terrein aan projectontwikkelaars te verkopen. Maar eerder dit jaar oordeelde een rechter dat de inwoners het grootste deel van Christiania mogen kopen. In juni spraken de inwoners af dat ze via een speciaal fonds 10 miljoen euro zullen betalen aan de staat. In ruil daarvoor krijgen zij een legale status als huurder van hun eigen huis. Vóór 15 april volgend jaar moet 5 miljoen euro zijn overgemaakt.

Het gaat om een groot bedrag, beaamt Manghezi. 'De aandelen beginnen bij 2 euro. Ook al halen we slechts 20 euro op, dan nog kopen we het terrein. Dan moeten we aanvullende leningen afsluiten. In dat geval blijft er beduidend minder geld over om voorzieningen zoals de kinderopvang in stand te houden. We vragen steun om het karakter van Christiania te behouden. We willen de laatste plek worden die niet is overwoekerd door particulier woningbezit.'

Maandag begon de verkoop in bars op het terrein. Het motto: deze aandelen zijn 'meer waard dan geld'. Kopers van aandelen krijgen toch een soort 'dividend': ze worden eenmaal per jaar op een feest in de watten gelegd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden