Christiania brengt ideeën top in praktijk

De mindere laantjes hebben iets weg van een sloppenwijk - menig gedelegeerde van het zuidelijk halfrond staat deze week in Kopenhagen raar te kijken....

Van onze verslaggever

KOPENHAGEN

De Deense hippievrijstaat fungeert als goede buur van het NGO Forum. Het autonome dorp ligt pal naast de vroegere marinewerf waar het informele gedeelte van de Sociale Top zich afspeelt. Veel deelnemers nemen even een kijkje of laten zich voor 20 kronen rondleiden.

Christiania ontvangt hen warm. De bewoners bieden dagelijks een programma met muziek, exposities en theater. Het 24 jaar oude 'sociaal experiment' gaat er prat op de idealen van het slotdocument van de Top grotendeels in praktijk te brengen.

'Ik leef hier prettig, vrij en goedkoop', zegt Klaus Haase, inwoner sinds twaalf jaar. Haase (42) doet aan kindertheater. Als hij er zin in heeft. 'Buiten draait alles om geld. Hier kun je je gedragen zoals je wilt.' Hij geeft hoog op van de democratie in Christiania; besluiten worden plenair genomen of door de twaalf buurtcomités. Zijn zoon, tien jaar oud, 'is er trots op Christianit te zijn'.

Van de negenhonderd inwoners (onder wie zo'n tweehonderd kinderen) werkt een klein deel 'buiten'. Niet iederéén die baan en gezin kreeg vertrok. De 50-jarige Helge, smid van het dorp, behoort tot de oorspronkelijke bewoners. Hij zit wat van het leven te genieten voor zijn huis, een schitterende zelfgebouwde piramide op een heuveltje. Twee kamers, twee etages, waar hij woont met twee huisgenoten, vrouw en dochter van twee weken.

Christiania heeft altijd moeizame betrekkingen onderhouden met de gevestigde orde, sinds hippies het terrein aan de Prinsessegade in 1971 kraakten. Maar de vrijstaat doorstond alle pogingen tot ontruiming, evenals alle interne rot: hard drugs zijn inmiddels streng taboe.

Hasj wordt in Pusher Street openlijk uitgevent door jongens die eruit zien zoals de verslaggever in '71: langharig werkschuw tuig. Het is een van de kleinschalige neringen waar de eco-vriendelijke economie van de vrijstaat op drijft. Veel harde valuta komt van buiten de poort; Christiania is na Tivoli en de Zeemeermin de derde toeristische attractie van Kopenhagen.

Er mag vrij worden gewandeld langs de gekraakte marinegebouwen, caravans, wonderlijke bouwsels en houten hutten. Wie de hasj-walm voor lief neemt kan iets drinken in een van de vijf koffiehuizen. Er zijn winkels, werkplaatsen, speeltuintjes, galeries.

Met de autoriteiten werd drie jaar geleden een vredesakkoord getekend. De Christianits betalen sindsdien voor elektra en water. Toch is de overheid er nog op uit een deel van de gemeenschap te ontruimen en de rest ernstig te fatsoeneren. De bewoners gruwen al bij de gedachte. Zij hebben een eigen Groen Plan opgesteld voor rehabilitatie. Het plan wordt zaterdag gepresenteerd aan het NGO Forum.

Rob Vreeken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden