ChristenUnie zoekt het vooral in ‘wij’

Vijf keer ‘wij’ in vijf zinnen. Staatssecretaris Huizinga mijdt de ik-vorm en vlucht in ‘ons’ en ‘samen’. Zijn wij dan allemaal Berlijners?...

Daar stond ze dinsdagmiddag in de Tweede Kamer: Tineke Huizinga-Heringa, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat. Een beetje bleekjes, maar dat is de ChristenUnie-politica altijd. Ze droeg een daarop afgestemd fraai geblokt en nauwsluitend jasje met een brede kraag. Niets verkeerd aan. Maar wat kwam er uit Tineke? Gewijwel!

Ongelooflijk. Wat doet de staatssecretaris aan die penose-types in de taxiwereld, die de hardwerkende burger rippen met hun nieuwe taxitarieven, wilde de SP weten. Beter kun je ze niet krijgen in vraagvorm van de oppositie. Leuker ook niet. Een beetje daadkrachtig bewindspersoon brandt het antwoord op de lippen: ík ga dat oplossen.

Zo niet Tineke. Geheel tegen de gewoonte in citeert Binnenskamers haar antwoord uit het stenografisch verslag van het debat: ‘Wij hebben afgesproken dat alles open ligt in de task force. Wij gaan met een open mind met elkaar spreken en problemen benoemen. Het voornaamste is om te bekijken hoe wij die problemen goed kunnen oplossen. Daarbij hebben wij onszelf een deadline gesteld. Wij willen voor de zomer met een goede taxivisie komen.’

Verschrikkelijk. Vijf keer ‘wij’ in vijf zinnen. Hoezo wij? Wie is wij? Wie zijn wij? Wat hebben wij dan? Uw salaris? Wij, we, ons, samen, bah, ChristenUnie-Lingo in het politieke centre-court. Tineke, zo werkt het niet. Ken je klassiekers. Stel eens voor dat Julius Caesar in 47 v. Chr. de Senaat in Rome zijn fameuze overwinning in de slag bij Zela als volgt had gemeld: wij kwamen, wij zagen en wij overwonnen samen. Dan begint er toch spontaan iets te lekken in huis?

Iets recenter, Martin Luther Kings’ I have a dream: wij dromen samen? John F. Kennedy: wij zijn Berlijners? Rita Verdonk: wij zijn niet links, wij zijn niet rechts, wij gaan samen recht door zee? Tineke toch....

Wie zou Pim Fortuyn nog herinneren als hij had gezegd: wij zeggen wat we denken en doen samen wat wij zeggen? De beste man draait zich om in z’n Italiaanse graftombe. En wat zou er van Mohammed Ali zijn geworden als zijn fameuze I am the greatest was geWIJzigd? Of van Bill Clinton: I did not have a sexual relation with that woman. Hadden we dan allemaal samen seks met dat spook Lewinsky?

Beste staatssecretaris, wij is voor bange mensen, voor politici die liever schuilen dan schitteren. En u heeft kansen zat om te schitteren, ook al heeft collega-minister Camiel Eurlings op het departement uw halve portefeuille leeggezogen. Neem een voorbeeld aan Guusje Ter Horst, de bewindsvrouw van Binnenlandse Zaken. Ook zij moest zich dinsdag in de Kamer verantwoorden. Guusje heeft namelijk ruzie met bijna iedereen: met de politie, een deel van haar ambtenaren. Maar wat zegt de PvdA-politica: ik, ik, ik. ‘Ik heb gezegd dat actievoerende politieagenten niet goed zijn voor het beeld van de politie.’ Hulde! Als PVV’er Raymond de Roon haar iets in de mond probeert te leggen: ‘Wat hij zegt is onjuist. Dit heb ik dus gezegd.’ En als diezelfde De Roon door blijft zagen, klinkt het zelfbewust. ‘Ik heb er weinig behoefte aan om te reageren op de woorden van De Roon.’ At your service Tineke en aan het werk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden