NieuwsLuchthaven Lelystad

ChristenUnie ziet luchthaven Lelystad er niet meer van komen (althans niet deze kabinetsperiode)

De ChristenUnie ziet een opening van luchthaven Lelystad er voorlopig niet van komen. Tweede Kamerlid Eppo Bruins zegt dat hij het ‘niet voorstelbaar acht’ dat het huidige kabinet er nog een besluit over zal nemen.

Redactie
De verkeerstoren van Lelystad Airport. Beeld ANP
De verkeerstoren van Lelystad Airport.Beeld ANP

Het vliegveld voldoet volgens hem nog niet aan de voorwaarden. Ook zou Lelystad Airport dienen als overloopluchthaven voor Schiphol, maar als gevolg van de coronacrisis is er de komende jaren naar verwachting veel minder vliegverkeer, waardoor de nieuwe luchthaven niet nodig is. ‘Op dit moment staat Schiphol voor een groot deel stil en is er dus van overloop ook geen sprake’, zei Bruins tegen de NOS.

Lelystad Airport zou aanvankelijk al in 2018 opengaan, maar onder meer door verzet van omwonenden en vanuit de Tweede Kamer is de opening telkens uitgesteld. Door corona is de streefdatum nu november 2021 geworden, zei minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur afgelopen maart.

Bruins toont zich al langere tijd kritisch over Lelystad. Hij pleitte begin 2018 ook voor uitstel, nadat burgers fouten hadden aangetoond in berekeningen over de verwachte geluidshinder. ‘We moeten nu eerst werken aan het herstel van vertrouwen van burgers in de overheid’, zei hij destijds.

Zo rekent Schiphol de hinder omlaag
Burgers kunnen klagen wat ze willen, uit amper te volgen becijferingen van Schiphol zelf blijkt steeds dat de hinder juist spectaculair afneemt. Daar is een term voor: ‘geSchiphold worden’. (+)

Schiphol: het succes en de schade
Van een grasveld met een paar loodsen in 1916 tot 58 miljoen passagiers per jaar. Scroll mee door een eeuw onstuitbare én omstreden groei van Schiphol.

Actiegroep: geluidshinder Vliegveld Lelystad strekt zich uit over groter gebied dan berekend
In het rapport voor de aanleg van het vliegveld zijn ernstige rekenfouten gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden