ChristenUnie wil toets voor vluchtelingen

Vluchtelingen moeten voortaan bewijzen dat ze geïntegreerd zijn en 'een hart voor Nederland' hebben. Daarvoor moeten ze twee jaar 'een leer-werktraject' doorlopen, waarbij ze geen recht op bijstand hebben.

Gert-Jan Segers. Beeld null
Gert-Jan Segers.

Pas als de statushouders 'een toets' halen, mogen ze uit het traject. Dat staat in het verkiezingsprogramma dat de ChristenUnie vrijdagochtend presenteerde. Er komen mogelijk wel uitzonderingsregels voor analfabeten.

Partijleider Gert-Jan Segers benadrukte dat zo'n traject vooral 'sociaal' is voor de asielzoeker. 'Nu zit bijvoorbeeld 80 procent van de Somaliërs in de bijstand. In landen als de VS en het Verenigd Koninkrijk is dat maar zo'n 20 procent. Er gaat hier dus iets vreselijks mis.'

In het tweejarig traject krijgen de vluchtelingen 'leefgeld' van de gemeente, plus onderdak, onderwijs, stages en cursussen 'burgerschapsvorming en hart voor Nederland ontwikkelen, zodat conflicten in landen van herkomst niet overwaaien naar Nederland'.

De ChristenUnie meent dat Nederland zich in 'een diepe identiteitscrisis bevindt'. Om de breuklijnen in de samenleving te verkleinen, wil de partij ook een sociale dienstplicht invoeren. Verder stelt de partij voor om in de grondwet zes gemeenschappelijke waarden van Nederland ('menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid, naastenliefde, verdraagzaamheid, zorg voor de schepping en geloofsvrijheid') op te nemen.

'Grondwet is schraal document'

Volgens Segers is de grondwet nu 'een schraal document'. 'In een land als de VS is het juist een levend document. Amerikanen kunnen de waarden die er in zijn opgenomen ook opnoemen.'

Verder ligt er in programma zoals gebruikelijk veel nadruk op gezinnen. Zo moet de kinderbijslag omhoog en komt er extra geld om mantelzorg mogelijk te maken. Ook wil de partij het eigen risico met tenminste 100 euro verlagen.

De ChristenUnie gaat bezuinigen op de zorg, door nieuwe zorgcontracten af te sluiten met verzekeraars en door medisch specialisten verplicht in loondienst te laten gaan, beneden de Balkenende-norm. De vermogenstoets voor toeslagen wordt strenger en het pensioensparen iets minder aantrekkelijk.

De partij wil juist extra geld voor Defensie (minstens 2 miljard euro), duizend extra wijkagenten en 1 miljard euro meer voor Ontwikkelingssamenwerking. Ook moet de belasting op arbeid fors omlaag. Dat financiert de partij door het EMU-saldo te laten oplopen.

Meer lezen?

In Nederland dreigt nieuwe onderklasse van vluchtelingen te ontstaan. Lees hier het hele artikel. (+)

'Het roer moet om: de staat moet veel meer investeren in zaken als inburgering en taalcursussen.' Lees hier het hele artikel. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden