ChristenUnie was niet voor niks de grote winnaar van de coalitiebesprekingen

Nadat we vijf jaar aan de heidenen waren overgeleverd - onder een protestantse premier, dat wel - treedt er vandaag weer een kabinet aan waarin christenen sterk zijn vertegenwoordigd. Mark Rutte zelf dus, maar ook de bewindslieden van CDA en CU zijn gelovigen - dat mogen we tenminste aannemen. Ferdinand Grapperhaus stapt naar het schijnt op zondag liever op de racefiets dan dat hij naar de mis gaat, maar Arie Slob en zijn geestverwanten speren ongetwijfeld als een raket naar de kerk. Recentelijk bleek dat voor het eerst een meerderheid van de Nederlanders geen religie meer aanhangt. In de politiek is het ook niet meer wat het geweest is, maar in Rutte III is sprake van een opleving.

Zondag spraken in het tv-programma Jacobine op zondag André Rouvoet (voormalig leider van de CU), de Haarlemse CDA-burgemeester Jos Wienen en de Theoloog des Vaderlands - die hebben we dus - Claartje Kruijff over wat de aanwezigheid van christelijke partijen in het kabinet nu eigenlijk betekende. Het antwoord bleek niet eenvoudig.

Volgens Wienen was het ombuigen van de 'individualiseringstendens' ('we zijn uitgeïndividualiseerd') mogelijk te danken aan de invloed van CDA en CU. Kruijff was ronduit teleurgesteld over de christelijke impact: ze vond het voorgenomen asielbeleid 'hardvochtig'. Buma's Wilhelmuscampagne had wel iets christelijks, vonden ze aan tafel ('Dat is het lied van een vluchteling'). Maar verder viel er weinig van te zeggen.

Op één punt na: in de medisch-ethische kwesties is de christelijke invloed wél merkbaar. Gisteren drong door dat het kweken van embryo's voor onderzoek niet doorgaat. De Gezondheidsraad en de Commissie genetische modificatie hadden eerder geadviseerd daar wel toestemming voor te geven, en minister Schippers gaf vorig jaar te kennen de wet zo te willen aanpassen dat kweek en onderzoek mogelijk zouden worden. Dat is nu van tafel.

De stand van de wetenschap maakt genetische manipulatie van embryocellen mogelijk; in augustus slaagde een team van onderzoekers erin een embryo te ontdoen van de erfelijke aanleg voor een hartafwijking. Dat was nog maar het begin. In veel landen is het onderzoek met gekweekte embryo's in volle gang, maar bij ons vinden orthodoxe christenen dat respect voor het leven 'geknutsel' met embryocellen in de weg staat. 'Embryo's zijn mensen', zei SGP-leider Van der Staaij erover en bij de ChristenUnie denken ze daar niet heel anders over.

Uiteindelijk zal het niet veel uitmaken, behalve dat het Nederlandse genetici een kennisachterstand zal bezorgen. Ouders met angst voor de aanwezigheid van erfelijke ziekten bij hun nageslacht kunnen straks de grens over. Maar het zegt wel iets over de invloed van een zeer kleine, principiële groep op de samenleving als geheel: de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt waaruit de CU-bewindslieden afkomstig zijn, telt een kleine 120 duizend lidmaten.

Die schuiven uit hun gelederen vaak uitstekende politici naar voren. Mannen en vrouwen van het Woord, scherpe onderhandelaars met krachtige principes die op catechisatie en in de bijbelkring zijn geoefend in vasthoudendheid en overtuigingskracht. De CU was niet voor niks de grote winnaar van de coalitiebesprekingen.

Dus je kunt je schouders ophalen over de opvatting van de nieuwe minister van Onderwijs Arie Slob dat ook op openbare scholen het scheppingsverhaal moet worden onderwezen. Maar je kunt ook scherp opletten op wat Slob gaat doen om dat vreemde idee te verwezenlijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden