NieuwsKinderpardon

ChristenUnie: stop direct met uitzetten asielkinderen

De ChristenUnie voert de druk binnen de coalitie verder op: nu ook het CDA een versoepeling van het kinderpardon wil, zouden er per direct geen kinderen meer het land uit mogen worden gezet. Dat stelt Kamerlid Joël Voordewind maandag in dagblad Trouw.

Nemr en Tim Hofman brengen ruim 250 duizend handtekeningen voor een ruimer kinderpardon naar de Tweede Kamer. Beeld ANP

‘Drie van de vier partijen uit de coalitie zeggen nu dat het kinderpardon te streng is’, aldus Kamerlid Voordewind. ‘We moeten dus snel om de tafel om dit te bespreken.’

Afgelopen zaterdag stak de CDA-fractie in de Tweede Kamer na lang aarzelen over naar D66 en ChristenUnie, de regeringspartijen die het kinderpardon al langer willen verruimen. CDA en D66 pleitten gezamenlijk voor een plan, waardoor meer asielkinderen en hun ouders in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning.

Voorheen wilde het CDA nooit verder gaan dan een sober kinderpardon met strenge voorwaarden. In de praktijk worden bijna alle aanvragen van asielzoekers afgewezen. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg zei dit weekeinde echter dat deze situatie ‘onhoudbaar’ is.

Staatssecretaris Mark Harbers (Asiel, VVD) liet direct weten dat er wordt vastgehouden aan de afspraken uit het regeerakkoord. De partijen hebben toen toegezegd niets te veranderen aan de bestaande kinderpardonregeling.

Pas op de plaats

Maar volgens de ChristenUnie moet Harbers pas op de plaats maken. ‘Het zou bizar en heel zuur zijn voor kinderen als ze nu worden uitgezet, terwijl er overleg wordt gevoerd over nieuwe regels en ze onder die nieuwe regels mogelijk zouden mogen blijven’, aldus Voordewind tegen de NOS. ‘Dan zeg ik: laten we pas op de plaats maken en eerst duidelijkheid geven over het nieuwe beleid.’

De vier coalitiepartijen komen maandag bij elkaar om te spreken over een eventuele aanpassing van de regels. CDA en D66 willen dat Harbers opnieuw kijkt naar de 400 tot 700 zaken die tot nu werden afgewezen, en ChristenUnie pleit al langer voor een versoepeling van het pardon. Alleen de grootste regeringspartij, de VVD, wil niet dat de regels worden aangepast. 

De mensen die het CDA hielpen draaien naar een ruimer kinderpardon

Ineens keerde het CDA zich afgelopen weekend tegen een gevoelige passage uit het regeerakkoord. Het kinderpardon moet verruimd worden, zodat de naar schatting vierhonderd asielkinderen die nu buiten de regeling vallen toch in Nederland mogen blijven. ChristenUnie en D66 wilden dit al langer. Welke krachten brachten CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg aan het draaien?

Draai CDA over kinderpardon stelt Rutte III opnieuw op de proef

Opnieuw kampt de vierpartijencoalitie van premier Mark Rutte met interne oproer: het CDA zet een afspraak op losse schroeven die tijdens de formatie in de zomer van 2017 is gemaakt. In Den Haag is het ter discussie stellen van een compromis in een regeerakkoord een zwaar politiek feit. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden