ChristenUnie staat voor de keuze over rechten van homo’s

‘Onze partij discrimineert niet, en weert geen homo’s’, bezwoer ChristenUnie-partijleider André Rouvoet vrijdag na afloop van de ministerraad. Mogen praktiserende homoseksuelen dus altijd bestuursfuncties bij de ChristenUnie vervullen?...

Van onze verslaggevers Sara Berkeljon en Douwe Douwes

De ‘hype’ kwam op gang nadat deelraadslid Yvette Lont uit Amsterdam-Zuidoost liet weten dat zij tijdens het partijcongres een motie in wilde dienen, waarin stond dat praktiserende homoseksuelen geen vertegenwoordiger van de ChristenUnie kunnen zijn. Ze ziet na een ‘stevig gesprek’ met het bestuur voorlopig af van die motie. Maar de kwestie heeft wel een open zenuw in de partij geraakt.

Uit een steekproef van radioprogramma De Ochtenden blijkt dat tweederde van de partijafdelingen Lonts opvattingen steunt. Een aanzienlijk deel vindt niettemin dat Lont haar voorstel beter helemaal niet kan indienen, omdat de bijbelse beginselen waarop de ChristenUnie zich baseert per definitie zouden voorschrijven dat homo’s de partij niet kunnen vertegenwoordigen.

Minister-president Balkenende liet zich vrijdag ook niet verleiden tot een harde stellingname. Hij zei dat in Nederland ‘in het algemeen de lijn van gelijke behandeling geldt’. Verder gaat deze discussie het kabinet op dit moment niet aan, vindt de premier. De ChristenUnie zal die in de ‘soevereiniteit van eigen kring’ moeten voeren.

Het is de tweede keer binnen een paar maanden dat Lont voor opschudding zorgt: eerder schreef zij in het Nederlands Dagblad een ingezonden stuk over homoseksualiteit. ‘God haat deze zonde, en het verdient de ‘geestelijke’ dood’ – voor deze passage bood zij haar excuses aan.

Homo-organisaties zijn nu wederom verontwaardigd. ContrariO, een vereniging van christelijke homo’s en lesbiennes, wil met Lont in gesprek. Voorzitter Frank van Dalen van homobelangenvereniging COC sprak tijdens de formatie een paar keer met Rouvoet over homorechten. Hij wijst erop dat de ChristenUnie geen getuigenispartij meer is, nu ze mede het kabinet vormt. ‘Rouvoets handtekening staat onder het regeerakkoord, waarin maatregelen staan tegen discriminatie en geweld tegen homo’s.’

Een VVD-deelraadslid, ook uit Zuidoost, wil aangifte doen wegens het aanzetten tot discriminatie. De Kamerfracties van VVD en D66 stelden schriftelijke vragen aan minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken. Zij willen weten of de subsidie aan de ChristenUnie kan worden ingetrokken op het moment dat een voorstel als dat van Lont wordt aangenomen. De SGP krijgt immers ook geen subsidie, omdat die partij zich niet door vrouwen laat vertegenwoordigen.

Voormalig CDA-Kamerlid Sytze Faber beschreef in De wet van de koestal de opkomst van de ChristenUnie als regeringspartij. In 2003 was de partij nog mordicus tegen abortus, euthanasie en het homohuwelijk. Tijdens de formatie moest de partij op die punten inbinden. Faber: ‘Rouvoet kan nu niet om de hete brij heen blijven draaien. Er zal een keuze gemaakt moeten worden. Een klassiek deel van zijn achterban hangt tegen de SGP aan. Je kunt hen niet blijven bedienen, en tegelijk een moderne politieke partij zijn.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden