ReportagePartijcongres ChristenUnie

ChristenUnie regelt desnoods zaakjes buiten het kabinet om

De ChristenUnie heeft de kunst van het meeregeren en tegelijk afstand houden tot in de finesses leren beheersen. De partij presenteert zich als betrouwbare bondgenoot, die elke kans aangrijpt om daarnaast de eigen positie te onderstrepen.

Gert-Jan Segers op het partijcongres van de ChristenUnie.Beeld ANP

Cruciaal daarbij is zichtbaar te maken wat het eigen standpunt is, en hoe dat zich verhoudt tot wat in coalitieverband is afgesproken. Zo kan de achterban worden meegenomen in het politieke proces en willen de christen-socialen voorkomen kopje onder te gaan in het kabinetsbeleid, zoals dat ten tijde van Balkenende IV gebeurde.

De toespraak die partijleider Gert-Jan Segers zaterdag op het partijcongres in Zwolle gaf, was één grote oefening in die vaardigheid: je eigenheid bewaren tussen drie veel grotere partners. ‘Coalitiedeelname is niet alleen maar feest’, waarschuwde hij de congresgangers. ‘Wij zijn verantwoordelijk voor de compromissen die we sluiten. Sluiten we die niet, dan zijn we daar ook verantwoordelijk voor. Weglopen is ook een activiteit.’

Het regeren gaat de ChristenUnie goed af, dat wilde de partij zaterdag graag uitstralen. Als enige regeringspartij een plus in de peilingen, een goed resultaat deze week bij de tussentijdse raadsverkiezingen en geen gedoe in de fractie of met bewindspersonen. ‘Ik ben ongelooflijk trots op onze club’, zei Segers. Trots bleek het sleutelwoord op het congres, het viel tientallen malen. De ChristenUnie is ‘ongelooflijk trots’ op wat het in de regering bereikt, en dankbaar voor de mensen die dat beleid gestalte geven.

Kinderpardon

Segers gaf in zijn congrestoespraak een paar voorbeelden van dat meedoen en afstand houden. Ja, het is gelukt meer geld voor de bed-bad-broodregeling in het regeerakkoord te krijgen. En nee, het is niet gelukt een ruimer kinderpardon aanvaard te krijgen. Terwijl een overweldigende meerderheid daar tijdens het congres nog eens middels een motie op aandrong.

De ChristenUnie waakt er ook voor niet te hard op de successen te tamboereren. Dat de dividendbelasting gehandhaafd blijft, en de loondispensatie voor arbeidsgehandicapten van de baan is – het werd hier niet als een succes gevierd, hoe groot de tevredenheid ook mag zijn. Dat zou onnodige wrevel bij de coalitiegenoten wekken. Ook het preventieakkoord van staatssecretaris Blokhuis – strijd tegen alcohol, drugs en ongezonde voeding – werd in Zwolle niet als een CU-resultaat geclaimd.

‘Op iedere beslissing in Den Haag zit het stempel van de ChristenUnie’, zei Segers. Is dat stempel niet duidelijk genoeg, dan grijpt de partij naar andere middelen. Toen twee jaar geleden het debat over voltooid leven in volle hevigheid woedde, kwam de CU met het manifest Waardig ouder worden, een reeks aanbevelingen om de kwaliteit van het leven voor ouderen te verbeteren. Aanbevelingen die volgens Segers nu stuk voor stuk in beleid worden omgezet.

Het partijcongres van de ChristenUnieBeeld ANP

Jongeren

Iets dergelijks wil hij nu voor jongeren op poten zetten, vertelde hij het congres. ‘Ik zie hun kwetsbaarheid tegenover het rauwe kapitalisme. Dit is het moment voor hen op te komen.’ Hun positie op de arbeids- en woningmarkt moet worden versterkt, het door de CU verfoeide studieleenstelsel moet worden afgeschaft. Wat overigens, en daar zie je de beperkingen van regeringsverantwoordelijkheid, wat Segers betreft pas door een volgend kabinet moet worden doorgevoerd.

Eregast op het congres was Saif-el-Maloof, de islamitische advocaat van Asia Bibi, de katholieke Pakistaanse die onlangs op vrije voeten kwam na een lang verblijf in de gevangenis. Het ochtendprogramma werd geopend door Gerard de Korte, zodat het congres een oecumenisch tintje had.

Homohuwelijk

Een heet hangijzer is al sedert de oprichting van de ChristenUnie de erkenning van het homohuwelijk. Een voorstel van een groep leden om het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht in de partijbeginselen op te nemen, werd weggestemd met 314 stemmen tegen en 117 voor.

Gert-Jan Segers wil van het leenstelsel af. ‘Wij zijn de sjaak, hoor ik thuis’

‘Ik zie een vermoeide, overbelaste generatie’, zegt Gert-Jan Segers, voorman van de ChristenUnie. Hij wil dat zijn partij zich hard gaat maken voor de millennials.

FvD jaagt op partijcongres op VVD: ‘Wij gaan het kabinet vleugellam maken’

Met een sneer naar de VVD opent Thierry Baudet het middagdeel van het partijcongres van zijn Forum voor Democratie. ‘Ik hoorde zojuist dat er zo’n vijfhonderd bezoekers zijn bij het VVD-congres van vandaag’, zegt de partijleider van FvD spottend. ‘Dat is een kwart van ons.’

VVD-festival vol proefballonnen flirt met de ‘V’ van ‘Volkspartij’

Met politiek congres dat meer weg had van een festival wil de VVD laten zien dat ze een echte volkspartij is en niet meer zo kakkineus. ‘Een partij voor doeners die wat van het leven willen maken’. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden