ChristenUnie ontbeert assertiviteit

Naar voren dringen was voor de CU een onbekend begrip. Maar de tijden zijn veranderd...

den haag Soms kijken de Kamerleden van de ChristenUnie beteuterd toe. Komt CDA’er Atsma met een Tulpeneiland in de Noordzee, of roept PvdA’er Samsom in de Friese pers dat zijn partij de financiën rond de Zuiderzeelijn heeft geregeld. ‘Nee; dat heeft de coalitie geregeld’, zegt Ernst Cramer van de ChristenUnie. Over die mediatactieken: ‘Hallo hé, daar verras je de rest wel mee.’

Niet voor de muziek uitlopen en inhoudelijk debatteren is de standaard die de christenen in Den Haag jaren hanteerden. Stiekem informatie lekken naar de media en de werkelijkheid een tikkeltje verdraaien, lieten ze over aan de andere partijen. Spinnen, in jargon, daar houden ze niet van.

Pijnlijk was dan ook het moment vorig jaar toen BNR Nieuwsradio de hand wist te leggen op de helft van het coalitieakkoord. En het leek er op dat de ChristenUnie dit keer de boosdoener was, terwijl informateur Herman Wijffels de PvdA, het CDA en de ChristenUnie op het hart had gedrukt om niets naar buiten te brengen.

‘ChristenUnie’ stond namelijk door de tekst gedrukt van het uitgelekte afsprakenpakketje. Wat al snel de vraag opwierp: gaan de christenen lekken nu ze in de regering zitten? Nee dus. De radioverslaggevers hadden het stuk uit het geheugen van het kopieerapparaat op de afdeling van de ChristenUnie getrokken.

Dat was een opluchting voor alle partijen, de ChristenUnie voorop. Want, zegt fractieleider Arie Slob, hij doet niet mee aan de spelletjes waar veel politici hun hand niet voor omdraaien. ‘Als we daar aan mee zouden doen, zouden we ver afdrijven van waar wij in het leven en tegenover anderen voor staan.’

Maar Slob en zijn partij zien wel dat de wereld is veranderd sinds drie partijgenoten (André Rouvoet, Eimert van Middelkoop en Tineke Huizinga) vorig jaar zitting namen in het kabinet. Tot dat moment waren de parlementariërs van de ChristenUnie, net als generaties voorgangers, Kamerleden die alom werden gewaardeerd om hun werklust, hun dossierkennis, hun relativeringsvermogen en hun charme.

Maar voor een regeringspartij gelden andere regels. De drie bewindslieden worden door de spinners van andere partijen lichtelijk bespot. Er wordt geroddeld, en die informatie komt ook in de media. ‘De beelden zijn ongrijpbaar, daar moet je niet op af gaan. Maar ze kunnen wel degelijk iets bepalen. Het zit heel dicht tegen laster aan’, aldus Slob.

Natuurlijk is het allemaal voor politiek gewin, dat ziet hij zelf ook. ‘Zet ons niet weg als gek, of naïef.’ Om kwaad met kwaad te vergelden, dat gaat te ver. Maar na een jaar maakt de partij de rekening wel op: veel CU’ers zijn wel toe aan wat meer assertiviteit en media-aandacht. ‘Zij komen wel steeds met hun kop voor de camera, dat moeten wij nog leren’, vat Kamerlid Cramer samen.

In het geweld tussen de PvdA en het CDA over ontslagrecht, het Europa-referendum en de topinkomens kwam de ChristenUnie er nauwelijks aan te pas. Pas als de publieke omroep een donorshow of een pornofilm uit wil zenden, rukken de cameraploegen uit naar de ChristenUnie-burelen – op zoek naar verontwaardigde christenen. ‘Natuurlijk is dat een beeld dat aan ons kleeft’, zegt Slob. ‘Maar dan denk ik: so what? Ik maak mij grote zorgen om de seksualisering van de maatschappij. Ik ben niet bang om voor fatsoensrakker te worden uitgemaakt.’

Maar de partij wil in de media het net veel breder uitgooien. Slob geeft een voorbeeld. Tijdens een islamdebat met PVV’er Geert Wilders ging hij naar eigen zeggen vol in de aanval. Maar ja, er was geen journalist te bekennen. SP-leider Jan Marijnissen deed even later, tijdens het debat over Prinsjesdag, hetzelfde, maar dan met lopende camera’s. ‘Ik dacht toen: dit heb ik al gezegd, dus ik blijf zitten.’ Slob blijft even stil. ‘Dat zou ik nu anders doen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden