ChristenUnie mikt op verdubbeling zetels

VAN ONZE VERSLAGGEVER JAN HOEDEMAN

DEN HAAG - De ChristenUnie wil het huidige zeteltal minstens verdubbelen bij de Kamerverkiezingen van september. 'Wij gaan voor elf zetels', zei partijvoorzitter Janneke Louisa vrijdagmiddag bij de presentatie van de kandidatenlijst met daarop veel nieuwelingen.

De ChristenUnie heeft in de peilingen in aanloop vaak hoog gescoord, maar kwam uiteindelijk nooit hoger dan zes zetels, in 2006. Nu het CDA op dertien staat, ligt er veel ruimte braak, erkent Louisa. Lijsttrekker Arie Slob wil na de verkiezingen van 12 september 'verschil maken' en schuwt regeringsverantwoordelijkheid niet. Dat kon al met de huidige kleine fractie. Slob verwijst daarbij naar het Lente-akkoord en het steunen van de politiemissie naar de Afghaanse provincie Kunduz.

Van de vijf zittende fractieleden van de ChristenUnie keren er twee niet terug. Esmé Wiegman gaat een uitdaging zoeken 'op een plaats waar haar hart ligt', aldus Louisa. En Cynthia Ortega-Martijn kreeg een onverkiesbare plaats aangeboden en bedankte voor de eer. Louisa: 'In ons streven naar ervaring en vernieuwing paste zij niet bij de eerste elf.'

Bij de eerste elf staan lijsttrekker Arie Slob, op twee buitenlandwoordvoerder Joël Voordewind en de derde plaats wordt bezet door financieel woordvoerder Carola Schouten. Nieuwelingen zijn Gert-Jan Segers (4), directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de partij en Carla Dik-Faber (5), fractievoorzitter van de Utrechtse Statenfractie.

Overgelopen vanuit het CDA is Eppo Bruins (6). Hij is directeur van de Technologiestichting STW. EO-presentator Herman Wegter wil van Hilversum naar Den Haag.

Andere nieuwe kandidaten komen uit de lokale politiek. Anja Haga (8) is Fries Statenlid, Ixora Balootje (9) is van Surinaams-Curaçaose afkomst en raadslid in deelgemeente Rotterdam Prins Alexander. De Puttense wethouder Ard Kleijer staat op 10. De definitieve lijst wordt vastgesteld op het ChristenUnie-congres over twee weken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden