ChristenUnie-leider: geef islam de ruimte

De ChristenUnie waarschuwt voor het in een hoek drijven van Europese moslims, omdat dit radicalisering in de hand zal werken. Na de terreuraanslagen vorige week in Parijs vindt de partij het belangrijker dan ooit dat moslims de ruimte krijgen om hun geloof uit te dragen in het openbare leven in Frankrijk, Nederland en andere Europese landen.

Kees van der Staaij (SGP) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) tijdens de regeling van werkzaamheden. Beeld anp
Kees van der Staaij (SGP) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) tijdens de regeling van werkzaamheden.Beeld anp

Dit zegt Gert-Jan Segers, de nieuwe partijleider van de ChristenUnie, vrijdag in een interview met de Volkskrant. 'Als je de islam uit het publieke leven wegduwt, zoals in Frankrijk, gaat het broeien. Dan wordt de moskee een broedplaats van anti-democratisch radicalisme', zei Segers in 2009 al. Ook nu benadrukt hij dat het Franse verbod op hoofddoekjes in de schoolbanken en het verbod op het dragen van religieuze symbolen door ambtenaren averechts werkt.

'Ik denk dat het veel vruchtbaarder is om ruimte voor verschil te houden, ook voor opvattingen die haaks op de jouwe staan. Ja, er zijn grenzen aan de vrijheid. Vrouwenbesnijdenis, no way. Maar een hoofddoekje weren uit de publieke ruimte, als je het daarin zoekt...', aldus Segers.

Hij wil niet zo ver gaan dat Frankrijk de bloedige aanslagen over zichzelf heeft afgeroepen. 'Dat is een veel te hard oordeel. Ik denk wel dat wat we deze week een bevestiging hebben gezien van het onvruchtbare van de Franse politiek. Het is sterk gericht op uiterlijke uniformering en vooral repressie.' Hij hekelt bijvoorbeeld de reactie van de Franse president Hollande, die zwaar bewapende eenheden laat binnen trekken in achterstandswijken, wat veel kwaad bloed zet bij Franse moslims.

Gert-Jan Segers wordt als ChristenUnie-Kamerlid beëdigd in de Tweede Kamer. Beeld anp
Gert-Jan Segers wordt als ChristenUnie-Kamerlid beëdigd in de Tweede Kamer.Beeld anp

Fitna

Nederland staat er beter voor dan België en Frankrijk, concludeert Segers. 'Na de moord op Theo van Gogh hadden lokale overheden een heel goede informatiepositie. Toen Fitna (controversiële islamfilm van Wilders, red.) uitkwam, zeiden lokale politieagenten tegen mij: we weten wat er onder jongeren leeft, dit gaat geen problemen opleveren.' Maar er is reden tot zorg, vindt de CU-leider: 'We moeten absoluut oppassen. We hebben bezuinigd op wijkbeleid en dat is fout. Het is waanzinnig wat voor bezuinigingen er op de veiligheidsdiensten zijn losgelaten.

Net als PVV-leider Geert Wilders zoekt hij de oorsprong van het recente geweld in de islam. 'Wat is de belofte van de radicale islam? Een groots en meeslepend leven. Jij speelt de hoofdrol in het eindtoneel, in de komst van Gods koninkrijk op aarde. Je wordt van een zero ineens een held. Letterlijk in één klap.'

Simplistisch

Toch vindt hij zichzelf niet op één lijn zitten met Wilders. 'De PVV schiet tekort met een heel simplistische visie op de islam. Dat de islam altijd leidt tot geweld. Dat is niet zo. Ik ben ook heel vredelievende moslims tegengekomen.'

Een toekomstige coalitie met de PVV sluit Segers uit. 'We hebben absoluut geen cordon sanitaire. Als we het met elkaar eens zijn, steunen we moties van elkaar. Maar in de huidige verhoudingen zou ik zeggen: een stem op Wilders is een verloren stem.'

null Beeld Julius Schrank
Beeld Julius Schrank
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden