ChristenUnie laat splitsing van eurozone onderzoeken

De ChristenUnie laat onderzoeken of de euro gesplitst kan worden in een munt voor Noord-Europa en een voor Zuid-Europa. CU-leider Arie Slob zegt het draagvlak voor de euro snel te zien afnemen. Hij wil weten wat de 'mogelijkheden en onmogelijkheden' van alternatieven voor de euro zijn.

DEN HAAG - Eerder dit jaar liet de PVV door een Brits eurosceptisch onderzoeksbureau bevestigen dat Nederland beter af zou zijn met een terugkeer naar de gulden. Daar is de ChristenUnie niet op uit. 'De gulden terug is niet realistisch', vindt Slob.


Bovendien heeft de ChristenUnie ook de belangen van de Zuid-Europese landen op het oog. 'Het is onvoorstelbaar wat wij van de mensen daar vragen', zei Slob. Hij doelt vooral op de Griekse bevolking die onder Europese druk zich grote bezuinigingen moet laten welgevallen. 'Het leven van de gewone Griek is er alleen maar veel zwaarder op geworden.'


Slob heeft de Tilburgse hoogleraar economie Johan Graafland bereid gevonden de komende maanden het onderzoek naar de 'neuro' en de 'zeuro' te doen. Slob: 'Ik zeg: plan A is zo goed als mislukt, het is tijd voor plan B. Dit plan hadden we al voor de val van het kabinet. Dus voordat we wisten dat er in september verkiezingen komen. Maar dat Europa een belangrijk verkiezingsthema wordt, is overduidelijk.'


Graafland gaat onderzoeken wat er gebeurt als Europa in de woorden van Slob met de euro blijft 'voortmodderen'. Daar zet de onderzoeker tegenover wat het opdelen van de eenheidsmunt oplevert. Slob noemt die splitsing 'de derde weg', naast de populistische en de eurofiele. De eerste wil terug naar de eigen munt, waar de tweede zegt 'dat het huidige europroject koste wat kost moet slagen'.


De meest gehoorde kritiek op het opsplitsen van de euro is dat daarvoor de eurolanden te zeer met elkaar verweven zijn. Dat maakt de komst van neuro en zeuro zeer kostbaar omdat banken en landen in de eurozone voor duizenden miljarden vorderingen op elkaar hebben.


Daar komt bij dat de zeuro sterk zal devalueren ten opzichte van de neuro, waardoor het noorden fors zal moeten afschrijven op alle tegoeden die het in het zuiden heeft gestald. Gevolg is een ongekende recessie, zo voorspellen de critici.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.