ChristenUnie dreigt pensioenplannen te torpederen

De ChristenUnie (CU) zet de kabinetsplannen met de pensioenen op scherp. De partij eist minimaal twee belangrijke aanpassingen in de nieuwe spelregels voor de pensioenfondsen voordat ze komende week akkoord gaat. Zonder CU is er geen meerderheid in de Eerste Kamer.

De CU wil vooral de ouderen tegemoet komen omdat die het bevriezen van de pensioenen in de voorafgaande jaren direct in de portemonnee hebben gevoeld. Beeld anp

Geheime onderhandelingen tussen het kabinet en de gedoogfracties van D66, SGP en CU leverden vrijdag nog niets op. Alle betrokkenen beraden zich dit weekend.

Maandag debatteert de Tweede Kamer over de voorstellen van staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) van Sociale Zaken. Die plannen zijn de uitwerking van het pensioenakkoord dat het kabinet in 2011 met vakbeweging en werkgevers sloot. Dat akkoord spleet de FNV.

Kern van de voorstellen is dat een pensioenfonds waarvan het vermogen te laag is, tien jaar de tijd krijgt om met maatregelen zoals extra premieheffing, bevriezing of verlaging van pensioenen uit de gevarenzone te komen. Die tienjaarstermijn schuift elk jaar op tot het fonds volgens nieuwe normen boven Jan is. Zo'n tienjaarstermijn geldt ook andersom: als een fonds er goed voorstaat, mag het over een termijn van tien jaar in kleine stapjes de pensioenen verhogen en daarmee de effecten van bevriezing of verlaging in voorbije jaren goedmaken.

Te weinig stappen

Tegen dat laatste keert de CU zich. 'Wij vinden tien jaar lang tien kleine stapjes te weinig. Wij willen dat dat in vijf jaar kan, met iets grotere stapjes', zegt Schouten. Zij wil daarmee vooral de ouderen tegemoet komen omdat die het bevriezen van de pensioenen in de voorafgaande jaren direct in de portemonnee hebben gevoeld. 'De ouderen mogen het ook direct merken als het beter gaat met een pensioenfonds, al geldt dit evenzeer voor de opgebouwde pensioenrechten van werknemers.'

Daarnaast eist de CU dat pensioenfondsen met dezelfde theoretische rente voor de lange termijn twintig jaar en later mogen rekenen als verzekeraars. In Europa wordt nu gesproken over deze rekenrente voor verzekeraars. 'We willen voorkomen dat verzekeraars een concurrentievoordeel krijgen doordat ze mogelijk met een hogere rekenrente mogen werken. Wij willen een gelijk speelveld voor verzekeraars en fondsen', zegt Schouten.

Verzekeraars concurreren met pensioenfondsen. Enerzijds omdat zij pensioenregelingen uitvoeren voor fondsen. Anderzijds omdat zij alternatieve regelingen aanbieden.

Twee jaar geleden verbeterde Henk Kamp als minister van Sociale Zaken de positie van pensioenfondsen enorm door de rekenrente voor de lange termijn waarmee pensioenfondsen mogen rekenen, iets te verhogen. Een groot aantal pensioenfondsen hoefde de pensioenen daardoor niet te verlagen.

De overheid heeft een akkoord bereikt met de vakbonden van ambtenaren en onderwijspersoneel over de pensioenregeling voor volgend jaar. De premies gaan omlaag voor werkgevers en de 2,8 miljoen werknemers die zijn aangesloten bij het ABP. De totale pensioenpremie daalt met 3,7 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden