ChristenUnie, D66 en GroenLinks onderhandelen als één blok

ChristenUnie, D66 en GroenLinks hebben gezamenlijk met minister Jan Kees de Jager (CDA) van Financiën overlegd over de begroting voor 2013. Het gaat vooral over noodmaatregelen om het tekort tot 3 procent terug te dringen.

Alexander Pechtold (D66) en Jolande Sap (GroenLinks) tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer, op 17 april van dit jaar.Beeld Martijn Beekman / de Volkskrant

Bij ongewijzigd beleid loopt het tekort op tot 4,6 procent.

Het overleg vond plaats in de fractiezaal van D66. Door de ligging boven de fractiekamer van het CDA deden de taferelen met wachtende journalisten voor de deur sterk denken aan september 2010. Toen vergaderde de CDA-fractie dagenlang achter 'de Deur'.

CU, D66 en GroenLinks willen een reeks maatregelen van het demissionaire kabinet terugdraaien. Te denken valt aan de afschaffing van de persoonsgebonden budgetten in de zorg, de bezuinigen op het passend onderwijs, cultuur en natuurbeleid.

Daarnaast willen zij een paar hervormingen afspreken over hypotheekrenteaftrek, vervroeging van de verhoging van de pensioenleeftijd en het ontslagrecht.

Het terugdraaien van kabinetsbeleid levert extra tegenvallers voor 2013 op, de hervormingen leveren pas na 2013 baten op. Met een btw-verhoging en aanvullende maatregelen willen de fracties het tekort volgend jaar zoveel mogelijk beperken.

Minister De Jager heeft de voorstellen aangehoord. Hij zet zijn overlegronde als verkenner van het kabinet langs de andere fracties vanmiddag voort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden