Christenen leven in angst voor Hezbollah

Enkele christelijke dorpjes in Zuid-Libanon, waar de moslimmilitie Hezbollah nu heer en meester is, hebben gisteren bezoek gekregen van president Emile Lahoud....

Reuters

'Laat uw gevluchte familieleden maar weten dat ze terug kunnen komen, want de rechtsstaat zal iedereen beschermen', beloofde Lahoud honderden juichende dorpsbewoners in een kerk in Rumaysh. Daarna vertrok hij naar het shi'itische dorp Bint Jbeil, waar hij Hezbollah lof toezwaaide voor de hereniging van Libanon.

Maar het is geenszins duidelijk hoe de Libanese regering haar gezag in het zuiden denkt te herstellen. Ook premier Selim al-Hoss zwijgt hierover in alle talen. Hij bewees eer aan de strijders van Hezbollah door de 25ste mei uit te roepen tot nationale Verzets- en Bevrijdingsdag.

Voorlopig is het Hezbollah dat zich na het vertrek van het Israëlische leger opwerpt als handhaver van de openbare orde in Zuid-Libanon. Automobilisten moeten nu hun papieren tonen bij controleposten van de moslimstrijders.

Hezbollah-leden speurden naar oudstrijders van de inmiddels uiteengevallen SLA-militie en anderen die worden verdacht van collaboratie met Israël. Arrestanten werden onmiddellijk overgedragen aan de politie of aan het Libanese leger, dat zich nog buiten Zuid-Libanon bevindt.

Angst heerste er vooral in Marjayoun, de stad waar het SLA zijn hoofdkwartier had. Het was een van de laatste plaatsen waar de Israëlische militairen vertrokken. 'We hebben geen oog dichtgedaan, we hebben de hele nacht in de kerk gezeten', vertelde de eigenaar van een computerwinkel. De kerkklokken luidden toen de Hezbollah-strijders de stad in kwamen, te voet of in auto's getooid met de Hezbollah-vlag.

'Nu hebben we hier geen enkele bescherming meer', klaagde de man van de computerwinkel, een christen. 'Tegen de tijd dat de regering hier komt is het te laat.' Net als de andere winkeliers in Marjayoun hield hij zijn zaak woensdag gesloten.

Uit de kruisvaardersburcht Beaufort moesten de Israëli's zich terugtrekken onder dekking van artilleriegeschut en bommenwerpers. Het eeuwenoude fort dreunde op zijn grondvesten van de explosies.

De Israëli's werden tot aan de grens achtervolgd door Libanese jongeren, die hen nariepen: 'Jullie hebben verloren!' en 'Dood aan Israël'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden