Christen Democratisch Appel heeft opgehouden te bestaan

Ik heb nog meegemaakt dat politieke partijen standpunten hadden. Het ging ergens over: spreiding van kennis, macht, inkomen, aandacht voor de Derde Wereld, Wereldwinkels, Nederland uit de NAVO, VS weg uit Vietnam, het Angola-comité, de strijd tegen de apartheid....

Ik werd bewust lid van een partij, ik stemde op een partij na beoordeling van de zaken waar die partij voor stond. Dat kon toen omdat de meeste partijen nog (enig) politiek lef en consequentheid in standpunten toonden.

Sinds jaren volg ik de landelijke politiek nog slechts vanuit mijn ooghoeken. Want bezieling, inspirerende en duidelijke standpunten? Och, ze zijn zo zeldzaam! Het conformisme aan alles en iedereen vanwege, ja vanwege wat eigenlijk? De scheiterigheid om te staan voor principes en een duidelijke politiek is in bijna elke partij schering en inslag geworden. Ik blijf stemmen, maar de lol is er af. Het doen en laten van de politieke partijen laat me koud.

Maar nu sta ik in vuur en vlam, want het CDA heeft nu eindelijk haar ware gezicht laten zien. Het heeft ruim twintig jaar geduurd, maar zaterdag op het partijcongres in Utrecht was het zover: het Christen Democratisch Appel heeft laten zien dat het niet bestaat en ook nooit heeft bestaan.

Ik heb niet eerder meegemaakt dat een politieke partij op zo'n miezerige en schofferende wijze omgaat met haar tot voor kort partijleidende mensen. De Hoop Scheffer en Van Rij mochten aanvankelijk niet eens op het partijcongres komen van bovenmeester De Vries, want alle aandacht moest naar Balkenende uitgaan. Ontzettend, wat laf. Want los van de kritiek op De Hoop Scheffer, je laat je voormalig partijleider niet als een grijze muis de zaal insluipen. Dat is stank voor dank. Scheiterigheid van het CDA om de oude en de nieuwe politiek leider samen te laten binnenkomen en elkaar op een volwassen manier publiekelijk te bedanken voor bewezen diensten en succes te wensen voor beider nieuwe rol.

Als het CDA op het menselijke vlak dat respect niet kan opbrengen dan is zij in christelijk en politiek opzicht volstrekt ongeloofwaardig en heeft zij opgehouden te bestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden