Christen-democraten zijn CDA'tje pesten meer dan zat omtrent opvolging Deetman Doelman is nóg maar eens níet beschikbaar

Al vullen alle 149 andere Tweede-Kamerleden haar naam in op hun stembriefje, CDA-kamerlid Doelman-Pel zal zich niet laten vermurwen de hamer over te nemen van kamervoorzitter Deetman....

MILJA DE ZWART

Van onze verslaggeefster

Milja de Zwart

DEN HAAG

De geruchtenstroom over de nieuwe kamervoorzitter kreeg gisteren een nieuwe impuls. SP-kamerlid Marijnissen wilde dat de Kamer haar voorkeur zou uitspreken voor een vrouwelijke kamervoorzitter met langdurige parlementaire ervaring. Maar de stemming over zijn moties werd gisteren op verzoek van de fracties van PvdA en D66 uitgesteld.

De achtergrond daarvan was dat de fracties eerst wilden horen wat de voorzitters van PvdA, CDA, VVD en D66 op hun tiendaagse rondreis over de Antillen over dit onderwerp hadden afgesproken. Het vliegtuig dat de vier terugbracht, landde gistermiddag echter te laat voor de wekelijkse fractievergaderingen op Schiphol.

Wat er op de Antillen is bedisseld, blijft zodoende nog even geheim. Maar misnoegen van CDA-leider Heerma zal de toon van het gesprek hebben gezet. De CDA-fractie legt de openlijke pleidooien voor een vrouwelijke voorzitter van PvdA-fractievoorzitter Wallage en zijn VVD-collega Bolkestein uit als 'CDA'tje pesten'. En dat zijn de christen-democraten meer dan zat.

Wat steekt is dat de regeringsfracties het doen voorkomen alsof zij de CDA-fractie een gunst bewijzen, waarvoor zij iets in ruil mogen vragen. In werkelijkheid is de deal over de opvolging van Deetman in het belang van alle betrokkenen.

Als grootste fractie in de Tweede Kamer heeft de PvdA recht op de voorzittersstoel. Maar als de PvdA die opeist, brengt zij de veel belangrijker geachte benoeming van Eerste-Kamervoorzitter Tjeenk Willink tot vice-voorzitter van de Raad van State in gevaar. De top van de VVD wil niet dat de PvdA beide functies bezet en heeft ook een tegenkandidaat voor Tjeenk Willink paraat: VVD-senator Korthals Altes.

Heerma hoeft dus geen groot strategisch talent te zijn om een passend antwoord te vinden op voortdurend gedram van PvdA en VVD over een vrouwelijke kamervoorzitter. De CDA-fractie kan doodeenvoudig bedanken voor de eer. Op risico van Tjeenk Willinks transfer, kan PvdA-fractievoorzitter Wallage dan een eigen vrouw naar voren schuiven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden