Christen-democraten weer op kruistocht?

Europa's christen-democratische leiders zijn van oordeel dat Turkije nooit in de EU opgenomen kan worden omdat dit land 'buiten de culturele, humanitaire en christelijke waarden van Europa staat'....

Mijn vraag is waarom christen-democraten, onder leiding van de Duitse kanselier Kohl, een nieuwe 'Berlijnse' muur van geloof (islam versus christendom) willen bouwen? Een en ander is complex en paradoxaal, juist omdat dezelfde Kohl degene was die de muur van ideologieën (communisme versus kapitalisme) met een bulldozer slechtte. Is hier sprake van een nieuwe vorm van kruistochten?

De visie van de christen-democraten is verwrongen door vooroordelen en door diep in hun onderbewustzijn verborgen voorstellingen van de aanval van de Turken op Wenen. Zij schilderen Turkije af als bron van een ware vloedgolf van Turken die christelijke (Duitse) waarden zal wegvagen.

In hoeverre is dit spookbeeld dat opgeroepen wordt, ethisch verantwoord? Er leven in West-Europa twee miljoen Turken. Er wordt door rechtschapen christelijke leiders zonder na te denken en zonder verantwoordelijkheidsbesef een vijandige klimaat gecreëerd.

Zijn de brandstichtingen in Solingen, Möln, en recent in Den Haag en Krefeld, toeval of zijn ze het gevolg van het aanwakkeren van anti-Turkse sentimenten? Het is hypocriet van deze leiders om enerzijds over 'humanitaire en christelijke waarden' te spreken en anderzijds hun handen in onschuld te wassen.

Het is de taak van Nederland, de huidige voorzitter van de EU, de christelijke broeders om opheldering te vragen.

TILBURGBektas Haydaroglu

Objectiever

Waarom staat een aanslag met een brandbom in Duitsland waarbij drie Turken om het leven komen op de voorpagina vermeldt, en een aanslag in Nederland waarbij zes Turken omkomen op pagina 3? Zijn de levens van 'Duitse' Turken soms belangrijker dan die van 'Nederlandse'? Ik had een wat objectievere houding van u verwacht.

ROTTERDAMJulia Caussin

Uitleggen

Kan iemand mij uitleggen hoe het

komt, dat het elke keer Turkse gezinnen betreft, die getroffen worden door aanslagen zoals in de Schilderswijk en in Duitsland, terwijl andere bevolkingsgroepen van dit soort acties gevrijwaard blijven?

AMSTERDAML. Schelvis

Weerloos

Ik was een van de kaartverzenders naar Duitsland in verband met de Solingen-affaire. Ik vond het een goede zaak. Tot mijn diep leedwezen moet ik helaas ook via uw rubriek kenbaar maken dat ik boos ben!

Ik ben woedend over wat er is gebeurd in de Haagse Schilderswijk. Weerloze mensen zijn op zo'n vreselijke manier de dood ingejaagd.

AMSTERDAMR. Groenberg

Zelf ingenomen

Waar blijven de miljoenen brieven met 'Ik ben woedend' uit dit met zichzelf ingenomen landje aan de Tweede Kamer en minister-president Kok?

EINDHOVEN G. Smeding

Kop

Mag ik Rob Vreeken erop wijzen dat 'woedend' in het Duits 'wütend' is, en niet 'wudend', zoals in de kop boven Splinters (Forum, 29 maart) stond.

AMSTERDAMP.B. Teeboom

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden