Christelijke partijen ageren tegen Bussemakers homo-ambassadeurs

Minister Bussemaker van Onderwijs is fundamentalistisch, aan het doordrammen, respectloos en begrijpt de scheiding van kerk en staat niet. Met haar inmenging via haar religieuze politie beknot de bewindsvrouw de vrijheid van meningsuiting, godsdienst en onderwijs. Zo reageren orthodoxe christenen die vinden dat ze in hun geloof en autonomie worden aangetast.

Robert Giebels
null Beeld anp
Beeld anp

Aanleiding is een plan van Bussemaker om 160 'ambassadeurs' in te zetten die bij diverse groepen in de samenleving over hun taboe op homoseksualiteit moeten gaan praten, vooral op scholen. Zo wil ze de homoacceptatie bevorderen bij etnische en religieuze groepen zoals Turken, Marokkanen, Hindoestanen, Roma, orthodoxe Joden en niet in de laatste plaats strenggelovige christenen.

Want onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau laat overduidelijk zien dat in die delen van de samenleving de emancipatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders op zijn zachtst gezegd nog ver weg is. De opvattingen in orthodox-islamitische en streng christelijke milieus zijn negatief, schrijft Bussemaker aan de Tweede Kamer, en niets duidt erop dat de acceptatie toeneemt.

Alleen de kleine christelijke partijen SGP en ChristenUnie hebben tot dusver gereageerd. Ze vinden dat Bussemaker dit soort dingen niet moet 'opleggen' aan christelijke scholen, want die kunnen dit heel goed zelf.

Turkse 'homo-ambassadeur'

'Ik snap dat je niet iemand die bij de Gay Parade op een boot staat, naar een reformatorische school moet sturen', pareerde Bussemaker de kritiek. Met andere woorden: de 'homo-ambassadeur' die naar de Turkse gemeenschap gaat, moet Turks zijn zoals christenen op christelijke school vertellen over homoseksualiteit.

Maar dat doen we in het orthodox-christelijk en het gereformeerde onderwijs al lang, reageren de Kamerleden Joel Voordewind (CU) en Roelof Bisschop (SGP). Neem de vereniging Contrario en hun onderwijsprogramma 'Homo in de klas': protestants-christelijke homo's die homoseksualiteit bespreekbaar maken op protestants-christelijke scholen.

En dat met subsidie van het departement van Bussemaker. Haar voorganger en PvdA-partijgenoot, de huidige minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk, heeft op grond van initiatieven als Contrario juist lovend geconcludeerd dat het klimaat voor homoseksuele jongeren op christelijke scholen veel beter is dan op menige andere school. Bussemaker bespreekt haar plan binnenkort met de Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden