Christelijke betogers verstoren begrafenis Orlando-slachtoffer

Christelijke betogers en een ongeduldige automobilist hebben de begrafenissen verstoord van twee slachtoffers van het bloedbad in een homoclub in Orlando. Zo raakten twee agenten gewond toen een bestuurder in Kissimmee (Florida) dwars door de rouwstoet probeerde te rijden.

Redactie
Een rouwwagen vervoert het lichaam van Kimberly Morris, een van de uitsmijters van de homobar in Orlando die bij de schietpartij om het leven kwam. Beeld afp
Een rouwwagen vervoert het lichaam van Kimberly Morris, een van de uitsmijters van de homobar in Orlando die bij de schietpartij om het leven kwam.Beeld afp

Bij een begrafenis in Orlando doken leden op van de omstreden Westboro Baptist Church. Zij droegen borden en spandoeken met anti-homoteksten met zich mee. 'God haat flikkers. God heeft de schutter gezonden. God haat de schutter. Omar Mateen en de geslachte flikkers zijn in de hel. Heb berouw!' was de boodschap die het twitteraccount van de beruchte kerkgemeenschap vlak na de aanslag in Orlando de wereld instuurde.

Eerder deze week ging al het gerucht dat leden van de Westboro Baptist Church de begrafenis van de 40-jarige Pulse-stamgast Javier Jorge-Reyes wilden verstoren. In reactie hierop werd een 'menselijke keten van liefde' georganiseerd. Meer dan honderd mensen kwamen naar de locatie van de begrafenis. Volgens de Washington Post gebruikten ze regenboogvlaggen en protestborden met opschriften met leuzen als 'liefde overwint alles' om mogelijke antihomoprotesten te blokkeren.

De lokale politie van Orlando heeft laten weten een brief te hebben ontvangen waarin de Westboro Baptist Church aankondigt te gaan demonstreren. Het kan de protesten echter niet verbieden. Het Amerikaanse hooggerechtshof besliste in 2011 dat dit onder de vrijheid van meningsuiting is toegestaan.

Familieleden en vrienden dragen het lichaam van Angel Candelario naar zijn begraafplaats. Beeld reuters
Familieleden en vrienden dragen het lichaam van Angel Candelario naar zijn begraafplaats.Beeld reuters

COC: bloedbad Orlando kan ook in Nederland gebeuren

De mogelijkheid van dergelijk grootschalig anti-homogeweld sluimerde in het onderbewustzijn, maar maakt in één klap duidelijk 'dat je ook in Nederland kan worden vermoord omdat je lesbisch, homoseksueel, biseksueel of een transgender bent', zegt COC-voorzitter Tanja Ineke.

Automobilist rijdt in op rouwstoet

Bij een andere begrafenis, die van Jean Carlos Mendes, was het ook onrustig. Zo raakten twee agenten gewond toen een bestuurder in Kissimmee (Florida) dwars door de rouwstoet probeerde te rijden. De automobilist raakte met zijn auto twee politiemensen op motoren. Beide agenten zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Hun toestand is stabiel, zei een woordvoerster van de politie.

Bij de schietpartij in een homobar in Orlando kwamen vorige week 49 mensen om het leven. Ruim vijftig anderen raakten gewond, van wie sommigen nog in kritieke toestand verkeren.

De nabestaanden van het slachtoffer hebben vermoedelijk weinig gemerkt van de aanwezigheid van de christelijke betogers. Zij werden aan het zicht onttrokken door een groep van honderden tegendemonstranten met grote regenboogvlaggen.

De christelijke demonstranten werden aan het zicht van de rouwende familieleden en vrienden onttrokken door een groep van honderden tegendemonstranten met grote regenboogvlaggen. Beeld afp
De christelijke demonstranten werden aan het zicht van de rouwende familieleden en vrienden onttrokken door een groep van honderden tegendemonstranten met grote regenboogvlaggen.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden