Christelijk verzet tegen medische richtlijn EU
Een verbond van christelijke en Duitse groene europarlementariërs verzet zich tegen een voorstel voor een Europese richtlijn die toelating van geavanceerde medische therapieën makkelijker moet maken....
Het voorstel van de Europese Commissie moet ervoor zorgen dat de nieuwste medische therapieën zo snel mogelijk ter beschikking komen van patiënten door de toelatingsprocedure te stroomlijnen. Nu moet nog in alle landen apart goedkeuring worden aangevraagd, maar voortaan zou dat moeten gebeuren bij een Europees Agentschap voor Geneesmiddelen dat voor alle EU-landen een vergunning afgeeft.
Een deel van de christen-democratische Europese Volkspartij wil het voorstel aanpassen, zodat geneesmiddelen die afgeleid zijn van menselijke stamcellen of van menselijk-dierlijke hybriden buiten de regeling vallen. ‘Ik hoop dat we deze producten buiten deze verordening kunnen houden om zo de waarde van het menselijk lichaam en de keuzes van de individuele lidstaten te blijven respecteren’, zegt europarlementariër Hans Blokland (CDU-SGP).
De voorstanders van het voorstel wijzen erop dat de tekst al een compromis vormt en de afspraak bevat dat landen die bepaalde medicijnen niet toelaten, dat ook mogen blijven doen, ook al heeft de therapie de goedkeuring van het Europese agentschap gekregen. ‘Zo hoort het, dergelijke ethische zaken moeten op nationaal niveau en niet op Europees niveau worden geregeld’, vindt VVD-europarlementariër Jules Maaten Hij vreest dat veelbelovend medisch onderzoek niet meer mogelijk zal zijn, als de critici hun zin krijgen.
Lambert van Nistelrooij (CDA) zal vóór de zogenoemde ‘ethische amendementen’ stemmen. ‘Als we op dit terrein naar één Europese markt toe willen, moeten we ook duidelijk omschrijven waar de grenzen liggen. Ook wij vinden dat er zoveel mogelijk op nationaal niveau geregeld moet worden. Maar in dit geval gaat het om onze christelijke waarden en dan moet je toch grenzen trekken’.
Blokland is niet onder de indruk van de afspraak dat landen toch bepaalde medicijnen kunnen tegenhouden . ‘Wanneer een producent of land dit aanklaagt bij het Europese Hof van Justitie bestaat de kans dat een land het geneesmiddel alsnog moet toestaan’, zegt hij.