Christchurch poept na de ramp walgelijk Chemisch

CHRISTCHURCH - Na de aardbeving hoorde ik Nederlanders in Nieuw-Zeeland klagen over het gebrek aan medeleven vanuit het vaderland, en dan vooral van officiële zijde: hadden we een keer een ramp, kregen we niet eens een telegrammetje van de koningin.

Beeld getty

Iemand in Nederland zal de klacht hebben opgevangen, want inderhaast werd besloten Christchurch te hulp te schieten door het verschepen van drieduizend chemische toiletten.

Behoefte
Omdat het alternatief op dat moment bestond uit een emmer of een gat in de tuin, was daaraan zo vlak na de aardbeving inderdaad grote, eh, behoefte. Kennelijk waren er meer bevriende naties die ons op die manier uit de brand wilden helpen, want ineens kunnen we hier het gehavende wegdek plaveien met portaloos, zoals de plastic hokken worden genoemd waarin je buiten je grote of kleine boodschap kunt doen. Op elke straathoek staan er drie en als je op de stoep loopt, moet je erg je best doen om ze te ontwijken.

Dus wekte het nauwelijks verbazing dat de enige fabrikant van mobiele toiletten in Nieuw-Zeeland gisteren liet weten dat ze eigenlijk bijna niet worden gebruikt. Althans, ze worden wel gebruikt, maar niet voor de juiste doeleinden.

Een woordvoerster van de fabrikant zei dat mensen liever in de beslotenheid van de eigen woning op draagbare chemische toiletten gaan zitten. Daarvan heeft Burgerbescherming er intussen zeventienduizend afgeleverd. Het probleem is nu dat de inhoud van die chemische toiletten vervolgens wel doodleuk op straat in de portaloos wordt gedumpt.

Nachtmerrie
En daar zijn die dus niet voor bedoeld, hè!
De woordvoerster maakte ook nog melding van wat de 'ergste nachtmerrie' van iedere mobieletoilettenleverancier schijnt te zijn: mensen slepen dat ding naar de eigen achtertuin, kakken hem daar vol en komen er vervolgens achter dat je voor het leeghalen van de tank een speciaal vacuümsysteem nodig hebt. Dus douwen ze hem, bomvol poep, gewoon weer de openbare weg op, om zich vervolgens bij de leverancier op hoge toon te beklagen over die vieze plee die daar maar voor hun deur staat te staan.
Walgelijk.

Intussen blijven die dingen maar doorkomen. Hele scheepsladingen schijnen hiernaartoe onderweg te zijn en wat de instanties ook proberen, ze krijgen de bestellingen niet geannuleerd.
Terwijl er elders op de wereld nu toch meer, eh, behoefte aan is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden