CHRIS PATTEN

Fatty Pang noemden ze hem in Hongkong, toen hij daar als gouverneur resideerde over de laatste vijf jaar van wat nog resteerde van het Brits imperium....

Patten behoort tot een snel kleiner wordende groep van Tories: hij is sterk pro-Europa en bovendien behoort hij tot het uitstervende ras van de one nation-Conservatieven, die liberalisme met een sociaal gezicht voorstaan. 'Ik ben een negentiende-eeuwse liberaal met een kleine l', zei hij.

Na zijn terugkeer uit Hongkong, in juli 1997, trok hij zich terug op zijn boerderij in het zuiden van Frankrijk, om daar zijn Hongkongse memoires te boek te stellen. Toen hij van afstand de collectieve waanzin observeerde die in zijn moederland ontstond na het overlijden van Diana, vroeg hij zich af of hij ooit nog in dat land zou kunnen aarden.

Misschien dat hij daarom ook de druk weerstond om zich in het gevecht te gooien rond de opvolging van Major als conservatief leider, al speelde daarbij ook zijn gezondheid een rol. Pattens ouders overleden beiden jong aan een hartstilstand en dat heeft van de zoon een politicus gemaakt die kan relativeren en het leven belangrijker vindt dan macht.

Patten (56) is in het rijke bezit van een vrouw die hij aanbidt (Lavender), drie beeldschone dochters (Kate, Laura en Alice) en twee terriërs (Whisky en Soda). Hij is een devote rooms-katholiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden