Choreografe Meuthen kruipt in onze psyche

DANS Wie nog enige fiducie in de liefde heeft, kan beter niet naar Nude. Deze danstheatervoorstelling van Pia Meuthen maakt pijnlijk helder hoe verschrikkelijk moeilijk de versmelting van twee zielen welbeschouwd is....

Mirjam van der Linden

Hoofdpersoon is een vrouw (Barbara Mullin) die zich in haar relatie met haar man (Reinier Schimmel) volledig verscheurd voelt. Hij is haar grote liefde, tegelijkertijd staat ze mijlenver van hem af. Zij wil het ongrijpbare koesteren (want dan blijft alles mogelijk) en bevraagt zichzelf voortdurend. Hij is praktisch en concreet; bij hem vormen verhuizen, koffie drinken en het boeken van een vakantie naar Italië ‘het verhaal’ van een relatie.

Meuthen, onlangs aangesteld als huischoreograaf bij Station Zuid, gebruikt dans en tekst naast elkaar. Daarbij kruipt ze vaak in onze psyche en gebruikt ze literaire bronnen, dit keer Tussen een Persoon van Esther Gerritsen.

Wat ze werkelijk voelt of denkt en wat ze doet, zijn twee verschillende dingen. Deze gespletenheid krijgt gestalte in een steeds prominenter optredend alter ego, de jongere danseres Anne van Balen. Als de man zich realiseert dat zijn vrouw ‘niet echt’ met hem danst, is het einde oefening.

Dat Meuthen juist in Nude zo weinig ruimte voor een eigen invulling door de toeschouwer laat, een terugkerende valkuil in haar werk, is jammer. Anderzijds: Nude is overtuigend gedanst en geacteerd, soepel gemonteerd en krachtig in haar statement.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden