Chopra is best interessant, maar waarom is hij zo duur?

De leiderschapsgoeroe Deepak Chopra stelt dat wij verslaafd zijn aan prestatie en ‘zelfverbetering’. Volkskrant Banen vroeg de lezers of hij gelijk heeft....

Boeiende persoonlijkheid. Hij schrijft inspirerende boeken. Zijn wij verslaafd aan zelfverbetering? Misschien wel. Jezelf willen verbeteren lijkt mij niet per definitie een slechte eigenschap. Door jezelf te willen verbeteren, groei je. Als je je bewust bent van je talenten is het alleen maar goed die talenten te willen ontwikkelen en verbeteren. Tegelijkertijd begrijp ik wel wat hij bedoelt; je moet dingen ook kunnen laten voor wat ze zijn en stilstand en rust is af en toe essentieel om te kunnen groeien en bloeien.

Lonieke Ultee (40), docente, Amsterdam

De mens is een wezen dat beïnvloedbaar is van buitenaf. De mens is gericht op willen presteren, zich beter willen opstellen dan andere individuen. Kijkend naar politieke en maatschappelijke veranderingen die zich afspelen, wordt bewust onbewust van de mens verwacht beter te moeten gaan presteren. Kijkend naar technologische ontwikkelingen is de mens gericht op beter willen, sneller, makkelijker, mooier, handiger. Ja, we zijn gericht op beter willen presteren. De mens is anno 2008 meer bezig met zelfverbetering, maar of een ieder zich bewust is van wat de werkelijke inhoud hiervan is, is voor mij nog een vraag.

Dayen Wijntuin (27), verpleegkundige psychiatrie, Ermelo

Dat wij verslaafd zijn aan prestatie en aan zelfverbetering is volgens mij een beetje kort door de bocht. Beiden zijn natuurlijke factoren van het ‘mens zijn’ en zonder deze componenten zouden wij moeite hebben ons te ontwikkelen en te verbeteren, te veranderen of te transformeren en wij kunnen niet zonder, alleen moeten deze factoren in balans zijn. Ik denk dat dit zijn boodschap is, of moet zijn.

Dat wij een zeer chaotische, niet vreedzame, naar ongezonde sensatie verlangende en stressvolle samenleving gecreëerd hebben is wel duidelijk. Zij of hij die om zich heen wenst te kijken met open vizier moet concluderen dat we met zijn allen een beetje de weg kwijt zijn. Wij zijn het contact met ons (ziele)wezen kwijt.

Als ik lees dat Volkskrant Banen kaartjes verloot ter waarde 595 euro per stuk val ik van mijn stoel. Wat een elitair gedoe, wat een bedrag, wat een arrogantie denk ik dan (een nog niet verbeterd denkpatroontje?). Ik ben dan niet geïnteresseerd in een lezing van Deepak Chopra. Ik voel mij niet prettig bij iemand die hoge idealen predikt en daarvoor dergelijke bedragen vraagt.

Hub Cremers (53) spiritueel-energetisch therapeut, Heerlen

Heb meerdere boeken gelezen van deze inspirerende man. Maar inderdaad: geen nieuws. Vele wijze mensen zijn hem voorgegaan. Alleen heeft iedereen een andere manier van verwoorden nodig om innerlijk geraakt te worden en deze man raakt veel mensen. Prima dus! Ik denk niet dat Chopra bedoelt dat we onszelf niet moeten verbeteren of groeien maar dat dat een groei in bewustzijn moet zijn; bewustzijn dat alle kennis in ons aanwezig is en wij ons steeds meer gaan herinneren daarvan, van onze oorsprong, van wat wij werkelijk zijn, van onze collectieve verbondenheid. Politiek werkt niet. Bewustzijnsverschuiving en de ontwikkeling van ons hart wel.

En ja, vreselijk jammer dat de commercie zich hier meester maakt en het persoonlijk ontmoeten van Chopra daardoor voor de meerderheid onmogelijk wordt. En nog veel triester dat de commercie hem blijkbaar in de greep heeft en hij het laat gebeuren.

Helene de Bruin

Gewoon een slimme koopman, die inspeelt op de angsten en dommigheden van de meeste mensen. Apekoolverhalen. Ik ben wat ouder dan de ‘goeroe’ en zag alle hoeken van de wereld en de economie. Een kwakzalver is die man.

Edze, Twente

Deepak Chopra heeft zeer veel gepresteerd. En: er zijn mensen die geven miljoenen uit voor een schilderstukje, anderen weer veel geld voor een rijdend blik, dat zienderogen wegroest. So what, 595 eurovoor een toegangskaart... Heb al begin negentiger jaren zijn boek Perfect Health gelezen. Het is helder en informatief, maar vooral op wetenschap gebaseerd. Deze man eens te horen spreken, lijkt me een geweldige gebeurtenis.

Henk (57), Baarn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden