Cholesterol

In het artikel 'Glaxo-pil verlaagt omzet' (de Volkskrant, 25 november) gaan de verschillende argumenten kort door de bocht. Het klopt inderdaad dat cholesterolverlagers hetzelfde netto-effect hebben als stoppen met roken....

AMSTERDAM en Harm-Jan Weevers

Bij rokers is het altijd gevaarlijk om economische argumenten aan te voeren. Roken en de gevolgen daarvan hebben verschillende economische waarden afhankelijk van welk ministerie het beoordeelt. Voor het ministerie van Economische Zaken is de roker macro-economisch voordeliger. Hij brengt meer geld binnen (accijnzen) en gaat eerder dood waardoor minder kosten (verzorging, pensioenen).

Vanuit het oogpunt van volksgezondheid is de interventie om iemand laten stoppen met roken altijd gunstig. Stoppen met roken brengt al snel zeven gewonnen levensjaren met zich mee maal veertigduizend gulden, tel uit je winst. De kosten van een stoppen-met-roken interventie zijn relatief laag zeker in relatie tot gezondheidswinst.

Minister Borst vergoedt Zyban voorlopig niet. Bij deze beslissing zal de omzet van de verschillende fabrikanten absoluut geen rol spelen. Bij deze discussie wordt vergeten dat nicotinevervangers een goed en betrouwbaar hulpmiddel zijn bij het stoppen met roken. Ook te overwegen waard om te vergoeden. De beste oplossing is zowel het stoppen-met-roken te stimuleren als het vergoeden van cholesterolverlagers bij een medische indicatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden