Chodorkovski hoort vonnis pas 16 mei

De uitspraak in de zaak tegen de Russische oliemagnaat Michail Chodorkovski is woensdag op het laatste moment uitgesteld. Deze ‘rechtszaak van de eeuw’ – die wereldolieprijzen beïnvloedt, buitenlandse investeerders al anderhalf jaar in de ban houdt en aanleiding geeft tot twijfels over de democratische koers van president Poetin – zal...

Van onze correspondente Corine de Vries

Chodorkovski, de 41-jarige oud-topman van het olieconcern Joekos, staat met zijn zakelijke kompaan Platon Lebedev terecht wegens fraude en belastingontduiking. De procureur heeft de maximumstraf van tien jaar cel geëist in deze zaak, die volgens velen zuiver politiek gemotiveerd is. Chodorkovski was anderhalf jaar geleden de rijkste man van Rusland en Poetins grootste opponent.

Een reden voor het uitstel is niet gegeven. Een simpel briefje op de deur van het gerechtsgebouw maakte alleen melding van de datum 16 mei. Volgens een medewerker was de rechter niet klaar met het uitschrijven van het vonnis.

Duidelijk is wel dat het uitstel president Poetin goed uitkomt. Hij zal nu geen lastige vragen hoeven te beantwoorden op 9 mei. Die dag ontvangt hij de Amerikaanse president Bush en vijftig andere wereldleiders ter gelegenheid van de zestigjarige herdenking van de Sovjetoverwinning op de nazi’s. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice zei vorige week dat Washington de uitspraak in de Chodorkovski-zaak nauwgezet zal volgen.

‘Het zou mij niet verbazen als de duidelijke verklaringen van Rice hebben geleid tot het uitstel tot na 9 mei, wanneer alle wereldleider hier komen feestvieren’, zegt Robert Amsterdam, de advocaat van Chodorkovski. ‘Als de uitspraak vandaag of morgen was bekendgemaakt, zou er een internationaal schandaal zijn ontketend’, meent oppositieleider Sergej Mitrochin van de partij Jabloko. ‘Op 16 mei kunnen de autoriteiten in alle rust de straf bekendmaken.’

Russische media speculeerden gisteren dat de straf tegen Chodorkovski lager zou kunnen uitvallen dan was verwacht. Poetin waarschuwde namelijk deze week in zijn jaarlijkse rede tot het parlement belastinginspecteurs dat zij moeten ophouden het bedrijfsleven te terroriseren. ‘Het uitstel is een signaal dat het vonnis streng zal zijn’, meende de liberale parlementariër Vladimir Rizjkov.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden