Column

Chocoprins

Samen met Kamerlid Michel Rog op werkbezoek.

Hoe ze bij het CDA plotseling weer stralen.

De allergrootste glimlach van het hele CDA is te vinden op het hoofd van Dave Ensberg. Die glimlach omvat zo'n beetje een derde van zijn gezicht. Het is niet dat stiekeme krullen van de mondhoek waar Nederlandse politici weleens last van hebben - en dat je het gevoel geeft dat je als kiezer wordt uitgelachen - nee, dit is wat de Amerikanen een smile noemen. Een zon die opkomt.

Dave is met Tweede-Kamerlid Michel Rog op werkbezoek in de oude gangen van praktijkschool 't Wildveld in Venlo en als hij je ziet - bam! Daar staat die glimlach weer, onmisbaar accessoire voor de man die het gaat maken. Tussen zijn secuur geknoopte das en zijn secuur gekozen bril, honderd procent authentiek want zo'n glimlach, daar kun je niet op oefenen.

Dave is kandidaat voor de provinciale staten en loopt al een tijdje in de kijker. Vanaf het moment dat hij zich in de partij nestelde, twee jaar geleden pas, ging hij onversaagd met die glimlach aan de slag. Amper drie maanden nadat hij lid was geworden, in 2012, stond ie al op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Een jaar later sloeg hij een baan als wethouder af. En net verhuisd naar Limburg, maakte hij tijdens carnaval furore door als chocoprins verkleed te gaan. 'Ik probeer de politiek sexy te maken.'

Michel straalt ook, en niet omdat De Telegraaf hem verkoos tot aantrekkelijkste parlementariër van het land. Het gaat gewoon 'lekker', bij die partij. Vier jaar geleden werd het CDA weggevaagd in het bordspel van de provinciale verkiezingen. Nu gaan ze op kop in Limburg, Brabant, Gelderland, Zeeland, Overijssel en Friesland.

Gek eigenlijk dat er zo weinig aandacht voor is: de glimlach terug bij het CDA. Niet alleen bij Dave, al is hij duidelijk de meester, maar ook bij wat hij zelf de 'nieuwe frisse generatie' noemt. Mona Keijzer, de Máxima van het CDA. Sander de Rouwe - google daar maar eens afbeeldingen van. Zoals de moestuintjes van Albert Heijn ontkiemen, zo ontkiemt plotseling ook het CDA. 'Wij zijn gemiddeld de jongste fractie van de Tweede Kamer', zegt Michel.

Hij stapte vijf jaar geleden over van D66 naar het CDA en dat leek een domme zet: zijn nieuwe partij werd de duistere diepten in gesleurd van de vermolmde machtspolitiek. Vergrijzing en ontkerkelijking en het heulen met de PVV hadden de christendemocraten voor altijd naar de periferie verbannen. Daar hielp geen huilende Maxime Verhagen meer aan.

De lach van Dave Ensberg is nooit ver weg.

Maar nu doen ze dus weer mee. En vraagt premier Rutte zich verbaasd af waar die goeie ouwe 'bestuurderspartij' toch is gebleven.

Welnu: hier, zegt Dave, die ook heel goed in bestuurdersjargon kan praten, als secretaris van onderwijsgroep Buitengewoon, en in elk antwoord op een vraag wel een van de 'CDA-kernwaarden' stopt. We zijn gewoon het land in gegaan, zegt Michel, 'drie dagen per week, altijd. Verkiezingen of geen verkiezingen. Dat hebben weinig mensen door, maar het werkt wel.'

Kortom: SP-tactiek.

Dave heeft oneliners: 'Ik draai tropenuren, maar ik kom uit de tropen dus dat scheelt.' Hij is de kleinzoon van Emile Ensberg, beroemd Surinaams minister en waarnemend president. Hij maakte op zijn twaalfde een werkstuk op school over de PvdA die zijn ideologische veren afschudde ('onbegrijpelijk') en wilde sinds zijn veertiende bestuurskunde studeren, maar wachtte lang met kiezen voor een partij. Hij zag het 'groene licht' na gesprekken met Kathleen Ferrier en Paul Schenderling, ook al zo'n jonge energiebom binnen de partij.

Christen is hij niet, 'ik ben multireligieus'. De C van het CDA doet er niet meer zo toe.

'Er is een nieuwe generatie opgestaan', zeggen Dave en Michel, en er volgen nog wat namen. Het is geen te benoemen groep, het is geen revolutie, ze zijn geen clubje zoals vroeger Niet Nix van de PvdA - ze zijn er gewoon. 'Het CDA is weer helemaal terug.'

Die chocoprins was trouwens een linke gok: 'maar ik dacht: zo zet ik me in één keer neer'. Dave liet ook een verkiezingsrap schrijven (kies je voor Limburg / dan kies je voor Ensberg) en hij liet een Ensberg-app maken. Kun je op meepraten over politiek. Zondag nog hield hij in Sittard een volkscafé met Arnold Vanderlyde, de Limburgse bokskampioen. Mooie foto: Dave en Arnold, bokshandschoenen aan.

Dave is zo Amerikaans als zijn smile, en dat is precies zijn plan. Goede marketing heeft vier fases, legt hij uit: eerst naamsbekendheid krijgen, dan aandacht krijgen, dan vertellen wat je nu eigenlijk inhoudelijk wil en ten slotte: 'get them to vote' (glimlach).

Verkleden als Chocoprins was link, maar het werkte.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden