Chocolade-notentaart

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: Chocolade-notentaart.

Beeld Yvette van Boven

Ik heb dan wel net een heel boek vol kerst-recepten geschreven, ik ben echt niet te beroerd er nog een voor de krant in elkaar te zetten.

Dit is een verslavend desserttaartje dat, naast het feit dat-ie bizar makkelijk te maken is, enkel voordelen heeft: het is van tevoren (zelfs twee weken!) te bereiden, glutenvrij, vrijwel zonder lactose en ook nog gewoon heel erg lekker.

U bedient dus ongeveer iedereen ermee aan de kerstdis, ik vind 't lekker met een bol ijs of een rijke crème fraîche ernaast, maar dat laat ik verder aan uw fantasie over.

Overigens: maakt u 'm vroeg en vindt u hem toch wat droog op de avond zelf: prik er gaatjes in en overgiet met nog wat drank. Kan u het schelen.

Bereiding

Vet een springvorm van 22 cm goed in. Verwarm de oven voor op 170 graden.

Maal de chocolade en de noten tot grof kruim in de keukenmachine. Heeft u geen machine, dan wordt het hakken met de hand.

Giet het choco-notenkruim in een schaal, meng de dooiers, sinaasappelrasp, cognac en bruine suiker erdoor en schep om tot een egale massa. Klop de eiwitten met een snuf zout bijna stijf (te stijf resulteert in een droge taart!) in een brandschone kom. Spatel het fluks in delen door de chocolademassa, zorg daarbij dat er zoveel mogelijk lucht in het mengsel blijft. Schep het in de ingevette bakvorm en bak de taart in zo'n 35 minuten of tot een satépen erin gestoken er droog uitkomt. Laat hem afkoelen, bestrooi met cacao. Ingepakt in plastic-folie blijft de taart twee weken goed.

Van Yvette van Boven verscheen onlangs bij Fontaine Uitgevers: Home Sweet Home XMAS - bergen makkelijke recepten voor een onbezorgd (kerst)feest, euro 29,95.

Dit recept op Instagram: @yvettevanboven

(Recept voor 1 taart)
Ingrediënten

Iets bakspray of olijfolie

200 g pure chocolade (zeker 70-75 procent), in stukjes

5 eieren, gescheiden in dooier en wit

de fijngeraspte schil van 1 sinaasappel

400 g ongezouten noten: bijv. hazelnoten, pecan-noten, pistache

75 ml cognac

200 g bruine basterdsuiker

snuf zout

1 eetl. cacao, voor het bestrooien

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden