Chocola is goed voor de bloeddruk

Dagelijks een klein beetje donkere chocola eten is gezond. Dat verlaagt de bloeddruk, hebben Duitse epidemiologen van de universiteitskliniek in Keulen ontdekt....

De Duitse onderzoekers baseren zich op een studie met donkere en witte chocolade. Eerdere (Nederlandse) studies met vergelijkbare resultaten waren minder betrouwbaar van opzet.

Cacao bevat veel gezonde flavonolen, veel meer dan fruit of tomaten. Die stoffen voorkomen verouderingsprocessen, waaronder aderverkalking – een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten.

De Duitse artsen lieten 44 vrijwilligers – onbetaald – dagelijks chocola eten. Dat waren gezonde proefpersonen met een iets verhoogde bloeddruk. De helft van hen kreeg donkere chocolade te eten (dagelijks 6 gram, minder dan één rechthoekje van een reep), de andere helft witte chocolade (met weinig cacao).

Bij de donkere-chocolagroep was de bloedruk na achttien weken duidelijk gedaald. Ook was bij hen de stikstofmonoxide-concentratie (een stof die de vaatwand versoepelt) wat hoger.

Uit eerdere chocolastudies komt eenzelfde positief resultaat. Die waren echter anders van opzet. Er werd gekeken naar de consumptie van veel chocola, vaak meer dan 100 gram per dag. De cacaoconsumptie werd bovendien achteraf berekend, aan de hand van vragenlijsten over het voedingspatroon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.