Chirurgen klaar voor eerste penistransplantatie in VS

Chirurgen in Baltimore gaan de eerste penistransplantatie in de VS uitvoeren. De operatie zal worden uitgevoerd op een Amerikaanse soldaat die gewond is geraakt in oorlogsgebied. De artsen van het academisch ziekenhuis Johns Hopkins hopen dat de penis al binnen een paar maanden goed kan functioneren en dat de gewonde soldaat op termijn weer sex kan hebben.

Chefstaf Ray Odierno van de Amerikaanse landmacht, die zelf diende in Irak, bezoekt een soldaat in het legerhospitaal Walter Reed die gewond is geraakt in Afghanistan. Beeld US Army

De artsen wachten nog op een donor, zo meldt The New York Times. Tussen 2001 en 2013 zijn in Irak en Afghanistan 1.367 Amerikaanse soldaten zwaar gewond geraakt rond de geslachtsdelen, vooral door bermbommen.

Velen van hen schamen zich voor hun verwondingen. Het eerste wat gewonde soldaten vragen als ze weer bij bewustzijn zijn, is of ze hun penis nog hebben. 'Het is vernietigend voor een twintiger om terug te komen met je geslachtsdelen volledig weggevaagd', zegt Andrew Lee, hoofd chirurgie van Johns Hopkins, in de krant. De chirurgen, die al uitgebreid geoefend hebben op kadavers, willen voorlopig zestig penistransplantaties gaan uitvoeren.

Wereldwijd zijn er tot nu toe maar twee penistransplantaties uitgevoerd. Een transplantatie in China in 2006 mislukte. De patiënt vroeg al na een paar weken om zijn nieuwe penis weer weg te halen vanwege 'psychologische afwijzing'. De penis had dode huid en schilfers, mogelijk omdat de doorbloeding niet goed werkte.

Een transplantatie vorig jaar in Zuid-Afrika was zo succesvol, dat de patiënt nu vader is geworden. De risico's zijn groot. Patiënten moeten rekening houden met bloedingen, infecties, psychologische klachten en het innemen van medicijnen die de kans op kanker vergroten. Deze medicijnen zijn bedoeld om het afstoten van de penis door het afweersysteem van het lichaam te voorkomen.

Ziekenhuis Johns Hopkins in Baltimore. Beeld reuters

Functioneert

De chirurgen waarschuwen dat de patiënten niet moeten hopen dat hun nieuwe penis volledig functioneert. 'Sommigen hopen vader te worden', zegt Lee. 'Ik denk dat het een realistisch doel is.' De operatie, die tussen de 180 en 360 duizend euro kost, moet zo'n twaalf uur gaan duren. De chirurgen moeten twee tot zes zenuwen en zo'n zes aderen onder een microscoop verbinden.

Er rest alleen nog een andere vraag: kunnen de mannen en hun partners het aan dat hun nieuwe geslachtsdeel van iemand anders is geweest? Wetenschappelijk directeur Gerald Brandacher van het transplantatieprogramma van Johns Hopkins denkt dat de ervaringen hetzelfde zullen zijn als bij handtransplantaties. 'Iedereen die na zo'n operatie zijn hand probeert te bewegen, zegt onmiddellijk dat het zijn of haar hand is', aldus Brandacher in de krant. 'Ik neem aan dat hetzelfde zal gebeuren bij deze penistransplantaties.'

De transplantaties zijn voorlopig alleen bedoeld voor gewonde soldaten. Donors en hun families in de VS zijn eerder bereid in te stemmen met een transplantatie voor een soldaat dan voor iemand die een geslachtsverandering wil. De chirurgen willen het liefst een penis van een jong iemand, om zo de kans te vergroten dat het geslachtsdeel seksueel goed functioneert.

Twee gewonde soldaten, van wie eentje een hand moet missen, van de Amerikaanse luchtmacht tijdens een zwemwedstrijd in Honolulu. In Irak raakten meer dan 32 duizend soldaten gewond. Duizenden soldaten keerden terug zonder armen of benen. Beeld US Air Force
Minister van Defensie Panetta poseert in 2012 met een gewonde Amerikaanse soldaat en zijn partner tijdens een honkbalwedstrijd in Washington. Beeld US Department of Defense
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden