Chirurg UMC Utrecht verdoezelde dodelijk ongeval

Het UMC Utrecht is opnieuw in verlegenheid gebracht door een uitgelekte affaire op de kno-afdeling. Een al eerder in opspraak geraakte kno-arts heeft geprobeerd een dodelijke calamiteit op de operatietafel te verdoezelen. Een arts-assistent kreeg opdracht het overlijden van de patiënt te melden als een natuurlijke dood.

Logo van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC). Beeld anp
Logo van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC).Beeld anp

Dit stelt het tv-programma Zembla op basis van eigen onderzoek. De arts was vorige week weer aan het werk gegaan, maar het UMC heeft nu ijlings besloten dat de specialist alsnog geen operaties mag uitvoeren.

Het dodelijke incident ging om een ingreep bij een patiënt met een kleine tumor in de neus. Bij de kijkoperatie brak de kno-arts per ongeluk door de schedelbasis en raakte de hersenen, aldus Zembla. Door het hersenvocht dat daarbij vrijkwam, overleed de patiënt niet veel later.

Arts nog steeds aan het werk

Volgens zijn collega's heeft de kno-arts een verklaring van natuurlijk overlijden laten opstellen door een arts-assistent. Toen dat uitkwam werd de fout in het verslag rechtgezet. Maar het lichaam was al vrijgegeven aan de familie, waardoor er geen onderzoek meer kon plaatsvinden.

De jongste onthulling betreft een zaak uit 2010. Het gaat om dezelfde arts die afgelopen november al in opspraak raakte door een Zembla-uitzending over misstanden op de kno-afdeling van UMC Utrecht. Toen ging het om zijn betrokkenheid bij twee dodelijke calamiteiten die door het ziekenhuis niet werden gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Als gevolg van de publiciteit werden de arts en zijn afdelingshoofd door het ziekenhuis 'vrijgesteld van patiëntenzorg'.

Opmerkelijk is dat de medisch specialist vorige week weer aan het werk mocht in het UMC, terwijl er nog een onderzoek loopt. Het ziekenhuis passeerde hierbij de Inspectie, die de zaak hoog opneemt. Een woordvoerster van de IGZ: 'Wij hebben het ziekenhuis laten weten dat we daarover graag waren ingelicht.'

De IGZ heeft een externe commissie ingesteld die de patiëntveiligheid op de kno-afdeling in het UMC Utrecht onderzoekt. Het is uitzonderlijk dat de inspectie daarvoor experts van buiten inschakelt. Deze commissie is gevraagd voor 1 juli met een rapport te komen.

'We kennen deze casuïstiek', zegt Monique Matze, woordvoerster van het UMC Utrecht in een reactie op de nieuwe zaak. 'Wij hebben de inspectie hierover geïnformeerd. Dat wil niet zeggen dat het precies is gegaan zoals Zembla schetst. Maar zolang er inspectieonderzoek loopt, kunnen wij niet op deze zaak ingaan.'

Oordeel inspectie

In de tussentijd is het kno-afdelingshoofd uit zijn functie ontheven. 'Dat had inderdaad eerder moeten gebeuren', aldus de woordvoerster van UMC Utrecht. Pas nadat er commotie ontstond in de pers over de terugkeer van de kno-arts, is deze week alsnog besloten dat hij voorlopig niet als hoofdbehandelaar fungeert en geen operaties zal uitvoeren. Wel ziet hij patiënten op de polikliniek. 'We wachten het oordeel van de inspectie af.'

Op de vraag of het dan niet voorbarig is dat de kno-arts alweer aan de slag is, antwoordt ze: 'Deze arts heeft zijn werk onderbroken door alle druk die er was ontstaan. Door de commotie vorige week over zijn terugkeer, kan hij niet de concentratie op brengen die nodig is voor operaties. Dat wil niet zeggen dat hij verder niet in staat is zijn werk te doen.' De Inspectie zegt dat dit een besluit is van het ziekenhuisbestuur 'dat wij voor kennisgeving hebben aangenomen'.

Volgens zijn collega's heeft de kno-arts een verklaring van natuurlijk overlijden laten opstellen door een arts-assistent. Toen dat uitkwam werd de fout in het verslag rechtgezet. Maar het lichaam was al vrijgegeven aan de familie, waardoor geen onderzoek meer kon plaatsvinden. 'Deze man zou nooit meer een scalpel mogen vasthouden', heeft een collega van de chirurg volgens Zembla verklaard.

Over de incidenten en het beleid in het UMC Utrecht zijn al diverse Kamervragen gesteld aan minister Schippers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden