Chirac voor hoofddoekjesverbod op scholen

Een nieuwe wet in Frankrijk moet het dragen van religieuze symbolen op openbare scholen verbieden. Dat heeft president Jacques Chirac woensdag gezegd in een toespraak....

ANP

Hij benadrukte dat Frankrijk seculier moet blijven. De nieuwe wet moet volgens de president aan het begin van het nieuwe schooljaar van kracht worden.

Chiracs tv-toespraak was een reactie op een eerder deze maand verschenen rapport van een commissie die in opdracht van de regering de relatie tussen kerk en staat onderzocht.

Daarin deed de commissie de aanbeveling het dragen van opzichtige religieuze symbolen zoals hoofddoekjes, keppeltjes en kruisen op alle openbare scholen in Frankrijk te verbieden.

De president stelde de commissie van twintig 'wijzen' in juli in na een aantal conflicten op scholen over het dragen van hoofddoekjes, die een verhit debat op gang brachten. Zo werden twee meisjes van school gestuurd omdat ze weigerden hun hoofddoekjes af te doen.

In een enquête die het dagblad Le Parisien onlangs publiceerde, zei 69 procent van de Fransen voorstander te zijn van een wet waarin het seculiere karakter van het onderwijs vastligt.

De commissie had ook voorgesteld op openbare scholen een joodse en een islamitische feestdag in te voeren. Jom Kippoer (Grote Verzoendag) en Eid al-Fitr (het suikerfeest aan het eind van de ramadan) zouden vrije dagen moeten worden. De joodse en de islamitische gemeenschap in Frankrijk zijn beide de grootste in hun soort in West-Europa.

Dat voorstel verwierp Chirac. Hij zei dat de Franse scholen al veel vrije dagen hebben. Hij voegde er wel aan toe dat wat hem betreft een leerling best thuis mag blijven op zo'n belangrijke religieuze feestdag, mits de school daarvan vooraf op de hoogte is gesteld.

Chirac noemde de scheiding tussen Kerk en Staat uit 1905 'een van de grootste verworvenheden van de republiek'. Hij zei dat de secularisatie een 'cruciale rol speelt in de sociale harmonie' van de multiculturele samenleving.

De eerste reacties van religieuze leiders - christenen, moslims en joden - in Frankrijk zijn afwijzend. Zij vinden dat de scheiding tussen religie en staat goed was geregeld in de wet van 1905, en dat het voornemen van de president Frankrijk op een 'antiklerikale en antireligieuze helling' brengt. Gematigde moslimleiders vrezen dat meisjes liever thuisblijven dan gesluierd naar school gaan en dus de wet te overtreden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden