Chirac roept op tot rust in voorsteden

Na zes opeenvolgende nachten van gewelddadigheden in de voorsteden van Parijs heeft president Jacques Chirac zich voor het eerst over de kwestie uitgelaten....

Van onze correspondent Fokke Obbema

De rellen die begonnen in Clichy-sous-Bois, zijn overgeslagen naar andere Parijse voorsteden. Dinsdagavond vonden in twaalf gemeentes ‘incidenten’ plaats, waarbij een onbekend aantal auto’s in de brand werd gestoken en 34 arrestaties werden verricht. Gevreesd wordt dat het geweld zich zal uitbreiden naar de voorsteden rond Lyon en Marseille.

De wet moet worden gehandhaafd ‘in een geest van dialoog en respect’, aldus de president. Hij riep zijn regering op ‘de inspanningen te verdubbelen’ om ‘de wonden’ en de ‘diepe frustraties’ weg te nemen die zich in de voorsteden hebben ‘opgehoopt’. Vanwege de rellen hebben premier De Villepin en minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy hun dienstreizen uitgesteld.

De Villepin kondigde ‘noodmaatregelen’ aan op het vlak van werk en scholing voor de jongeren in Seine-Saint-Denis, het departement waar de meeste ongeregeldheden plaatsvinden, die voor eind november door de ministerraad moeten worden goedgekeurd.

Dinsdag was onenigheid binnen de regering naar buiten gekomen, toen minister Azouz Begag, een vertrouweling van De Villepin, kritiek leverde op het optreden van Sarkozy. Diens harde taal aan het adres van rebellerende jongeren zou als olie op het vuur hebben gewerkt, betoogde Begag. Door de aanval kwam Sarkozy in zijn eigen kamp nog geïsoleerder te staan. Sinds het begin van de rellen heeft Chirac noch De Villepin hem zijn steun betuigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden